NAJNOVIJE


RJEŠENJE MUP-a: NAKON INTENZIVNOG PISANJA GLASA ISTRE 21-GODIŠNJAK NEĆE BITI ISTJERAN IZ HRVATSKE

PULSKI MOLDAVAC KONAČNO MOŽE ODAHNUTI Serghei Rosca ostaje u Puli


Serghei Rosca, 21-godišnji Moldavac kojem je prijetio izgon iz Hrvatske iako je on praktički Puljanin i ovdje živi veći dio života, tu je završio srednju školu i dobio posao, te je prilično popularan među svojim sugrađanima, ipak može odahnuti. Nakon intenzivnog praćenja njegovog slučaja u Glasu Istre, Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je donijelo rješenje kojim Rosci omogućava boravak u Hrvatskoj.

Time je MUP ukinuo prethodno rješenje kojim je odredio privremeni boravak Rosci u razdoblju od 13. kolovoza 2013. do 13. kolovoza ove godine u takozvanu svrhu spajanja obitelji. Naime, nakon što mu je majka u studenom 2016. godine otišla iz Pule, gdje je živjela s hrvatskim državljaninom, očuhom 21-godišnjeg mladića, Rosci je prijetio izgon iz Hrvatske, iako je u Puli završio Medicinsku školu i zaposlen je u tvrtki Tridens marinus.

Rosca je zadovoljan ovim rješenjem. Sad mu, veli, predstoji ishodovanje tranzitne ili bijele putovnice uz pomoć koje će otputovati u Moldaviju i izraditi standardnu putovnicu.

- Vrlo sam zadovoljan, skinuo sam velik teret i puno mi je lakše. Nakon što dobijem moldavsku putovnicu, vratit ću se u Pulu i ishodovati radnu dozvolu na temelju koje ću zatražiti dozvolu boravka u Hrvatskoj. Nakon što to napravim, ostat ću u Puli jer volim ovaj grad i volio bih tu i dalje raditi, kaže Rosca, ne želeći otkrivati daljnje planove, poput odlaska na Filipine što je, kao jednu od opcija, spominjao ranije.

Spajanje obitelji

U obrazloženju MUP-ova rješenja navodi se da će Rosca, nakon što dobije novu putnu ispravu, podnijeti Policijskoj upravi Pula zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad na radnom mjestu turističkog animatora. Rosca je, navodi se u rješenju, dužan prije napuštanja Hrvatske javiti Policijskoj postaji Pula točan datum izlaska iz države te mjesto graničnog prijelaza, kao i dan i mjesto povratka.

"Rosca je u svom iskazu izjavio da je njemu i njegovoj majci 2013. odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji, i to njegovoj majci radi spajanja obitelji s hrvatskim državljaninom, a Rosci kao članu obitelji državljanina europskog gospodarskog prostora. Rosca je u Hrvatskoj pohađao osmi razred osnovne škole, završio je srednju školu te je od 2017. zaposlen kao ronilac. Sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, kad se utvrdi da više ne postoje pravne pretpostavke za vođenje postupka, on će se obustaviti. Slijedom navedenog činjeničnog stanja, a osobito cijeneći humanitarni aspekt ovog slučaja, prije svega obiteljske prilike Sergheija Rosce, te činjenicu da je u RH došao kao dijete, gdje se školovao i stekao srednjoškolsko obrazovanje i da radi u Hrvatskoj, ovo javnopravno tijelo ocijenilo je da se iznimno neće provesti postupak prestanka privremenog boravka u smislu Zakona o strancima", stoji u MUP-ovom rješenju. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike