NAJNOVIJE


BURAN ŽIVOT PUN USPONA I PADOVA

ČOVJEK U UNIFORMI SA ŠERETSKIM OSMIJEHOM: Zovem se Vladimir Bajić. General sam, prodavač starina, bivši alkoholičar


Puno je raznih generala kroz njezinu dugu povijest paradiralo ulicama Pule, no jamačno niti jedan od njih nije bio toliko živopisan i zanimljiv kao General kojeg Puljani i njihovi brojni gosti već godinama rado susreću u Ciscuttijevoj ulici u samom centru grada. Legendu i svojevrsnu ikonu sajma antikviteta generalom je prije puno godina u šali prozvao jedan od zločestih gradskih momaka, pokojni Ratko Ščekić – Đanki, a taj je nadimak pustio korijen i preživio do danas kad ga možda tek rijetki poznaju pod pravim imenu, ali su zato gotovo svi sreli, upoznali ili barem čuli za Generala. Razgovaramo nakon svakodnevnog rituala uniformiranog obilaska centra grada, no tu dnevnu smotru General privremeno obavlja u odori francuskog astronauta, budući je zbirka vojnih uniformi na koju je bio toliko ponosan nedavno stradala u požaru koji mu se zbog kvara na instalacijama, kaže, dogodio u stanu.

Priču o sebi sam započinje od sredine ili novog početka, svojevrsne prekretnice koja ga je dovela u svijet u kojem živi danas.

- Dobijete kroz život tako neki nadimak i onda vam to tako ostane. Ja i nisam tako loše prošao sa svojim i većina me ljudi danas poznaje kao Generala. Inače se zovem Vladimir Bajić i nakon burnog života, u kojem sam imao puno uspona i padova, uspio sam naći nekakvu sredinu. Inače sam liječeni alkoholičar i toga se ne sramim, ali se ponosim time što je liječenje bilo uspješno, što već 21 godinu uspješno apstiniram i što kroz sve to vrijeme nisam popio ni kapi alkohola. Prvih pet godina te apstinencije sam mislio da ću poludjeti i uglavnom sam bježao i skrivao se od ljudi, a onda sam otkrio novi izazov, počeo sam tražiti starine i u njima sam pronašao izazov i danas mogu slobodno kazati - smisao života, kaže Bajić. (Milan PAVLOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike