Ča more zna?

Morske štorije u Savičenti: Brod-tobogan i kuharica tradicionalnih ribljih recepata

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Foto: Općina Svetvinčenat)

(Foto: Općina Svetvinčenat)


Nakon deset mjeseci provedbe, realizacija projekta "Morske štorije u Savičenti - Ča more zna?", sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, bliži se svome kraju, rečeno je to na današnjoj završnoj konferenciji za novinare u Svetvinčentu.

Rezultate projekta predstavili su načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, voditeljica projekta Larisa Kontošić, te partneri; direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac te ravnateljica Dječjeg vrtića Balončić Elijana Perković.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Općina Svetvinčenat kao nositelj projekta vodila je aktivnost uređenja dječjeg igrališta na temu ribarstva i mora pored Dječjeg vrtića Balončić, za čije je izvođenje angažiran REDOX d.o.o.

(Foto: Općina Svetvinčenat)(Foto: Općina Svetvinčenat)

- To je jedan lijep projekt za našu zajednicu i za naše najmlađe, a svi su pomalo uključeni u ovaj projekt. Veći dio sredstava koji su nam na raspolaganju utrošena su na uređenje dječjeg igrališta, na temu ribarstva i mora, koji je postavljen u parku matičnog vrtića Balončići u Svetvinčentu. Sam park obuhvaća kombiniranu spravu u obliku broda, koji ima tobogan, penjalice, cijevi za provlačenje i mrežasti most, kormilo, dalekozor i svu onu opremu koju jedan moderan brod treba imati, a uz brod su postavljeni i njihalica dupin, mostić kornjača, vanjska školska ploča, dok su uz stazu do vrtića postavljene i kante za selektivno prikupljanje otpada, što pridonosi održivosti samog projekta, rekao je uvodno načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Voditeljica projekta Larisa Kontošić pojasnila je kako je ovim projektom oživljena pomalo zaboravljena tradicija, jer iako ova općina nema izlaz na more, ljudi su tradicijski oduvijek bili orijentirani prema moru, a što se najviše može vidjeti i kroz hranu koja se ovdje priprema i konzumira.

(Foto: Općina Svetvinčenat)(Foto: Općina Svetvinčenat)

"Kao rezultat projekta realizirana je i kuharica tradicionalnih ribljih recepta Općine, gdje je izvučeno nekih desetak jela, a oni su prikupljani direktno od mještana. Osim toga, realiziran je i edukativan film na temu ribarstva u trajanju od dvadesetak minuta, gdje je pokazan proces priprema bakalara, soljenja srdela i priprema na savur. Završna manifestacija održana je u Kaštelu Morosini Grimani, gdje je poznati chef David Skoko pripremao različita riblja jela", zaokružila je ukratko voditeljica projekta aktivnosti koje su proveli. Također, zaključila je kako se vesele nekim novim projektima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama