NAJNOVIJE

MUKOTRPNI PREGOVORI O KUPOPRODAJI ISTRE 1961  

Ruska priča i dalje bez zaključka, a vrijeme ističe

Nikola Prelčec, jedan od rijetkih igrača ostalih na "Drosini" (M. MIJOŠEK)

Još je jedan radni tjedan prošao bez razrješenja sage o Istri 1961. Posljednje informacije ukazuju da je investitor iz Rusije i dalje ''u igri'', odnosno da ta priča još uvijek nije zaključena, ali se o objektivnim šansama za realizaciju posla nitko ne namjerava javno oglasiti. Pogotovo je to stav pregovarača nakon što su u javnost plasirane nepotpune informacije o njihovim poveznicama s moskovskim Spartakom, zbog čega je sada odbojnost prema medijskim i uličnim špekulacijama još i veća. Kako bilo, na rasplet cijele priče nećemo još dugo čekati.

Rok sve kraći

Već je stotinu dana prošlo otkako je javno obznanjeno da Istra 1961 mora u potragu za novim većinskim vlasnikom, stoga ''papagajski'' zvuče silna upozorenja da je krajnji rok za kupoprodaju sve kraći i da je vremena za spas kluba sve manje. No, sada se taj ''deadline'' za konačno rješenje opasno približio. Treba li ponavljati zašto? Dok je ostatak prvoligaške konkurencije u međuvremenu krenuo s pripremama za nastavak sezone, Istra 1961 ostala je bez gotovo kompletnog seniorskog kadra, okrnjenog omladinskog pogona, te zatrpana financijskim dugovanjima. Takva na životu ne može opstati.

Iako je neosporno da kupovina nogometnog kluba nije posao koji se odrađuje preko noći, činjenica je da u ovom slučaju svaki otkucaj kazaljke umanjuje šanse za reanimaciju ''zeleno-žutih''. Potencijalni su investitori toga svjesni i na njima je da u skladu sa svojim željama i mogućnostima procjene hoće li ulaziti u poslovni rizik. Ukoliko se to dogodi i Puljani u zadnji čas dobiju novog skrbnika, pred njim(a) će biti težak posao, ali i kakva-takva šansa za nastavak postojanja Istre 1961. Druga opcija, prema kojoj će povratna informacija biti negativna, sugerira nastavak agonije kluba koji neće biti u stanju nastaviti natjecanje.

Sivi scenarij

Upravo iz posljednje konstatacije proizlazi i zabrinutost nacionalnog nogometnog saveza za situaciju u Puli. Kako tvrde na ''Drosini'', kontakt s HNS-om je gotovo svakodnevan, jer Savezu nipošto nije u interesu da izgubi prvoligaša usred natjecanja. Stoga su iz Vukovarske 269A do sada bili kooperativni i popustljivi kod financijskih potraživanja prema Puljanima, no bez rješenja vlasničke strukture i njihove su mogućnosti ograničene.

Postoji li onda, između crnog i bijelog, mogućnost i za kakav ''sivi'' scenarij? Pitanje stoji ukoliko se ozbiljno shvate navodi da na ''Drosini'' i u redovima gradske vlasti još uvijek promišljaju o alternativama za spas Istre 1961. Iako o njima neće govoriti, izgledno je da ih temelje na indicijama da bi se u bližoj budućnosti, pod uvjetom da posao s Rusima ne uspije, mogle otvoriti neke druge investitorske opcije, pa bi imalo smisla klub održavati na životu do ljeta. Samo… Istra 1961 u ovoj mučnoj situaciji nije od jučer, a sudeći prema stanju u kojem se trenutno nalazi, više je od dojma da je za takve priče – prekasno.

(Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)