NAJNOVIJE


VELIKIM PRASKOM OKONČAN 9. ROVINJ MUSIC FESTIVAL

Pobjedila je grupa KI iz Makedonije


To što se posljednjeg dana stare godine događalo pod šatorom na Valdibori u sklopu 9. Rovinj Music Festivala, nisu mogli naslutiti ni najoptimističniji članovi organizacijskog festivalskog odbora. Jer, unatoč originalnim, iskrenim i "trajnožarećim" bendovima kao što su Atomsko sklonište i Opća opasnost, koji su kao vino, što duže traju i nastupaju više vrijede, rovinjska je publika, kojoj se pridružio i veliki broj ljubitelja pravog rocka, pokazala da prepoznaje glazbenu kvalitetu i nepatvorenost. Jer, ako je suditi po posljednjim danima tzv. blagdanskog glazbenog feštanja - Rovinjci su jednostavno drugačiji. I te kako razlikuju vino od bevande, kvalitetu od kiča.

Pravi pogodak

Na tragu toga, a valjalo je uložiti i neki napor da bi se kroz devet festivalskih godina zadržala i podizala glazbena razina - što kroz odgoj nove publike, što kroz aktiviranje "stare". Sve se to pokazalo pravim pogotkom jer, posljednje je večeri 9. RMF-a u šatoru vladala svjetska rock-atmosfera: dobre vibracije, i dupkom ispunjen pa i prepunjen prostor. Bruno Langer, frontmen Atomskog skloništa i samim svojim izlaskom na scenu zapalio je publiku, a "Atomci" pokazali zašto su bili i ostali jedan od najomiljenijih bendova domaće rock scene. S druge strane, frontmen Pero iz Opće opasnosti u Rovinju se udomaćio pa i ne čudi što su kočnice benda bile izlizane, te su se vraćali i vraćali na bis. Jer, da ih se kojim slučajem pitalo (a pitalo se) oni bi poneseni štimungom i atmosferom nastupali do jutra. I jesu.

Odluka žirija

Između dva velika rock benda nastupili su i oni između. I to doslovno - "Negdje između" i "Lorelei", dva mlada neafirmirana benda koji su se natjecali uz grupu KI i Tale Quale za najbolji natjecateljski bend 9. RMF-a. Fortuna je naime ili točnije žiri u sastavu Darko Zgrablić, Denis Budim, Zoran Božić i Igor Franković, pomno slušala i naposljetku odabrala - grupa KI iz Kumanova (Makedonija) osvojila je srca ocjenjivačke komisije i time osigurala pozivnicu da nastupa na 10. jubilarnom Rovinj Music Festivalu slijedeće godine. Uz to, pripala im je i RMF-ova nagrada u iznosu od pet tisuća kuna.

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter