NAJNOVIJE


U UMAŠKOJ GRADSKOJ VIJEĆNICI DODJELJENE DIPLOME POLAZNICIMA RADIONICE ANIMACIJE

Animirani film - od crteža, priče, sinkronizacije i montaže do projekcije


U umaškoj gradskoj vijećnici u nedjelju je prikazan kratkometražni crtani film "A što vi volite?" kojeg su izradili mladi polaznici radionice animiranog filma uz pomoć voditelja iz udruge "Pulska filmska tvornica", a u organizaciji gradskog Društva Naša djeca.

Još sredinom listopada polaznici su na radionicama iscrtavali na desetke crteža istih likova u drukčijim položajima kojima je nakon obavljene montaže, na veliko oduševljenje polaznika, udahnut život. Zajednički filmski uradak vrlo je obradovao polaznike radionice koju je vodio Marko Zdravković-Kunac iz Pulske filmske tvornice, pa su ga pogledali čak četiri puta uzastopno, dok su im voditelj Zdravković-Kunac i suradnica Barbara Banovac, pedagogica iz Muzeja Grada Umaga, pojašnjavali pojmove animacije.

- Nadam se da ste shvatili kako je nastanak crtanog filma dugotrajan proces, i da je sastavljen od nekoliko faza, od crteža, priče, sinkronizacije, do montaže. U početku smo se bavili razmišljanjem da bismo u radionici okupili likovno nadareniju djecu, ali sada nam je drago što se nismo vodili tim kriterijem jer je proizvedeni filmić postao interesantniji i raznovrsniji te su sva djeca istopravno postala dio lijepe filmske priče, rekla je Banovac zahvalivši im na velikom strpljenju i trudu za koji im je u ime DND-a Umag i "Pulske filmske tvornice" uručila zaslužene diplome, dok će im "crtić" biti uručen kroz koji dan.

Radosnoj podjeli su prisustvovali svi polaznici radionice: Stella Jugovac, Danijel Žužić, Vedran Buršić, Patrik Koruc, Mihael Bušić, Ines Juričić, Magdalena Bumbak Runtić, Ema Krajcer, Anna Mesaroš i Alexandra Buić. U nastavku programa mnoga djeca u publici se nisu odvajala od svojih diploma, a netko je spontano doviknuo: "A kada će biti nova radionica?". Suradnica u projektu, Banovac, nije znala točan odgovor, ali je obećala da će se svesrdno založiti za nastavak radionice, za napredne polaznike, sljedeće godine u novom Dječjem tjednu. Hrvatska škola animiranog filma dala je svjetskoj filmskoj baštini vrijedna animirana ostvarenja, nagrađivana najprestižnijim nagradama te možda ova premijerna filmska priča iz Umaga, u svome nastavku postane ishodišna točka nekog budućeg oskarovca. Glavni pokrovitelj prve radionice izrade animiranog filma u Umagu, kao i cjelokupnog programa u Dječjem tjednu bio je Grad Umag. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter