NAJNOVIJE


MILORAD STOJEVIĆ U CRVENOM SALONU PREDSTAVIO KNJIGU "HISTRIA MOBILISSIMA"

Studenti književnosti ne čitaju ništa, pa ni novine!


Književnik, pjesnik, znanstvenik i sveučilišni profesor Milorad Stojević predstavio je sinoć u Crvenom salonu svoju knjigu "Histria Mobilissima", zajedno s urednikom i jednim od sedam protagonista knjige te moderatorom Aljošom Pužarom, koji je svog nekadašnjeg profesora nazvao jednim od najvećih živućih pjesnika.

Knjiga 'govori' o sedmorici eminentnih hrvatskih književnika - Rikardu Kataliniću Jeretovu, Viktoru Caru Eminu, Mati Baloti, Dragu Gervaisu, Zvani Črnji te živućim Milanu Rakovcu i Borisu Domagoju Biletiću. Ovdje objedinjeni tekstovi nastali su, kako je rekao autor, u dugom razdoblju i bili namijenjeni raznolikim svrhama: skupovima, časopisima i knjigama.

- Premda sam pisao o desecima istarskih hrvatskih pisaca, činilo mi se da predočeni tekstovi udovoljavaju namjeri knjige, da bude raščlambeno što uvjerljivija, a to su pružili tek ponešto duži tekstovi, pojašnjava Stojević.

- Ognjištarstvo na stranu, ali ognjište je važno. Bez "prastarog" ne bi bilo sustava. Bez preteča nema današnjih, ni onih budućih, rekao je urednik Boris Domagoj Biletić, dodavši da je Drago Gervais aktualan i 60 godina nakon smrti.

Problem ispisanih povijesti hrvatske književnosti Stojević vidi u pozitivističkom i posve izvanliterarnom pristupu zbog čega su mnoge stvari zabravljen.

- Apsurdno je da se sve izvan Zagreba smatra provincijskim. Što ćemo onda s Marinkovićevim Visom ili Kovačevim Trebinjem? Čim kažeš "istarski", kao da si rekao "verudelsko", nastavio je autor, zaključivši da je najvažnije je li nešto dobra književnost ili šrot. Problem vidi i u tome što je ionako mala Hrvatska isparcijalizirana, pa se tako za briljantnog Kristiana Novaka već piše da doprinosi međimurskoj književnost.

Stojević je katastrofalnim ocijenio odnos studenata književnosti prema studiju i knjigama, a taj dio zaslužuje citiranje: "Nitko ništa ne čita, pa ni novine. Bolonjski proces tome je dosta pridonio. Nitko nema relacija izvan struke, a nisu ni računalno pismeni. Ne znaju napisati ni seminarski rad, a o pravopisu neću ni govoriti. Ne znam zašto upisuju studij književnosti, a ne medicinu ili ekonomiju. No, problem je što i studenti medicine ne znaju anatomiju". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter