NAJNOVIJE


ROK ZA DOVRŠETAK RADOVA U GALIŽANSKOJ ULICI U FAŽANI PROLONGIRAN ZA DVA MJESECA

Galižanska ulica dobit će i plinsku instalaciju


Jučerašnje prijepodne zbog razbijenog su cjevovoda mještani Galižanske ulice u Fažani proveli bez vode. Jedna od cijevi pukla je prilikom rekonstrukcije te ulice u koju se od listopada ugrađuje kompletna infrastruktura. Do podna, kada smo obišli gradilište, kvar je bio saniran, a potrošači su obaviješteni da bi zbog sanacije iz slavina mogla poteći zamućena voda, a čemu bi trebali obavijestiti pulski Vodovod.

- Često se to događa, to su stare cijevi još iz Titovog doba. Zapravo puknu priključci koji su rađeni još 1960-ih godina. Plitki su, nalaze se na kamenu bez podloge od pijeska, a kada radimo ili prođe bager jednostavno puknu. Kada sve bude gotovo stanari će umjesto derutne dobiti potpuno novu i funkcionalnu infrastrukturu, objasnio nam je jedan od radnika na terenu u trenutku ugradnje velikog slivnika i okna oborinske odvodnje.

Dobra vijest je, dakle, da se takvi kvarovi brzo rješavaju, a nešto lošija za stanare i korisnike Galižanske ceste, kojom se ne vozi od početka listopada, da radovi koje izvodi tvrtka Cesta iz Pule neće biti gotovi do kraja godine, kako je bilo planirano. Razlog je što će se u trup ceste ugraditi i plinska instalacija. Dakle, i opet neko zlo za neko dobro.

- Kako smo u međuvremenu dobili dozvolu za plin, tako smo odlučili da ga ugradimo da ne bi morali opet raskopavati cestu kada sve bude gotovo. Rok za završetak radova zbog povećanog obima radova produžen je za 60-ak dana, a investicija je uključena u proračun za 2018. godinu. Plinske instalacije ugrađivat ćemo po Fažani i u ostale ceste kako ih budemo radili, rekao je načelnik Općine Radomir Korać. Kako je Galižanska cesta zbog radova zatvorena za promet, koristi se obilazni pravac preko Vodnjana, a u lokalnom prometu, do primjerice groblja, vozačima su na raspolaganju uski obilazni pravci kroz okolna naselja.

Kako smo već pisali, u Galižansku, koja povezuje Fažanu s novim grobljem i Vodnjanskom cestom, ugrađuje se oborinska odvodnja, postavlja nova prometna podloga i gradi nogostup. Načelnik Korać napominje da će se mijenjati i dio vodovodnih cijevi, koje su uz loš i uzak kolnik vjerojatno najslabija točka ove dionice. U planu je i javna rasvjeta, a kako su nam radnici na terenu rekli, telefon i električne instalacije ukopane u bočne dijelove ulice u sasvim su dobrom stanju pa će nakon radova cjelokupna infrastruktura tog dijela Fažane biti na zavidnom nivou. Investicija Općine u Galižansku ulicu vrijedna je oko milijun i pol kuna, no s povećanjem obima radova valja očekivati i veće izdatke.

Rješavanjem oborinske odvodnje na tom mjestu spriječit će se plavljenja središta mjesta na puno nižoj točki, a dobar povod ovim zahvatima je i rješavanje prometne sigurnosti, posebno s aspekta pješaka. Naime, uz derutni asfalt, problem Galižanske od križanja s Ulicom Matije Vlačića kao izuzetno prometne ulice bilo je nepostojanje nogostupa. Donji dio ceste do križanja s Vlačićevom rekonstruiran je proteklih godina. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter