NAJNOVIJE


TURISTIČKI VODIČI U POVODU DANA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE

U nedjelju besplatna turistička vođenja za građane

(M. MIJOŠEK)

U povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom organizira projekt "Upoznaj svoju zemlju". Riječ je o besplatnim turističkim vođenjima koja će se održati u više od 40 hrvatskih gradova u kojima djeluju društva turističkih vodiča. Programi u svim gradovima počinju u isto vrijeme, u nedjelju, 14. siječnja, u 12 sati.

U Puli nedjeljno okupljanje u podne zakazano je ispred Arene, u Poreču na Trgu slobode, u Rovinju na Trgu maršala Tita, u Vodnjanu na Narodnom trgu, u Labinu kod info-punkta na starogradskom trgu, u Pazinu ispred crkve Sv. Nikole, u Fažani ispred dućana Mirakul te u središtu Motovuna. U navedeno događanje uključili su se i Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre, besplatnim razgledom postava, u sklopu besplatnog stručnog vođenog obilaska grada Pazina.

Više informacija može se dobiti u Turističkim zajednicama gradova diljem Hrvatske koji sudjeluju u projektu.

- U Poreču i Vodnjanu u akciju su se uključila dva vodiča, a u ostalim mjestima u Istri po jedan. Ako bude interesa, u Vodnjanu i Puli moguće je i vođenje na talijanskom jeziku. Ture bi trebale trajati sat i pol do dva sata, ovisno o zainteresiranosti građana koji će imati priliku upoznati znamenitosti i povijest svoga grada, čuti sve ono što turisti saznaju od gradskih vodiča, kaže Danijela Kreković, turistička vodičkinja iz Pule. Cilj je, naglašava, promocija zaštićenih lokaliteta i lokalnih vodiča koji poznaju povijest i tradiciju, ali i lokalne legende koje se ne mogu pročitati na internetu. Pulski vodiči i u subotu, 13. siječnja, vode starije i najmlađe sugrađane u obilazak grada u sklopu već tradicionalne akcije "Pričaj mi o Puli", s polaskom u 10 sati ispred Arene.

- Vjerujem u velik odaziv i interes naših sugrađana, koji će na ovaj način moći još bolje upoznati hrvatske gradove, ali i iz prve ruke vidjeti kako se i što prezentira našim brojnim turistima iz svih dijelova svijeta, kaže direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, napominje da svaki državljanin Hrvatske može biti promotor i ambasador svoje zemlje, čuvar nacionalnog identiteta i kulturne baštine. Pokrovitelj projekta je Hrvatski sabor. (D. PALIBRK)