NAJNOVIJE

Kružni tok na raskrižju Radićeve i Rizzijeve

Još se izrađuje projekt za rotor, slijedi odabir izvođača


Kružni tok na raskrižju Radićeve i Rizzijeve ulice zahtjevan je s više aspekata, pogotovo njegove frekventnosti te konfiguracije terena te se u proteklom razdoblju razrađivalo nekoliko varijanti. Glavni projekti pokazat će utjecaj na postojeće plinske instalacije te će se, s obzirom na potrebe korisnika plina, prilagoditi dinamika izvođenja radova, poručuju iz Grada Pule

S obzirom da, kao što je bilo i najavljeno, do kraja prošle godine ne samo da nije započeo projekt izgradnje kružnog toka na vrhu Radićeve ulice, nego bageri nisu niti na vidiku, upitali smo nadležne u Gradu Puli gdje je zapelo. Riječ je o križanju Radićeve i Rizzijeve ulice, inače crnoj točki pulskog prometa na kojoj se nerijetko događaju teške prometne nesreće, neke i sa smrtnim posljedicama. Stoga je rješavanje ove prometne lokacije itekako važno za sve vozače.

Utjecaj na plinske instalacije

Do zastoja, odnosno odgode ovih radova najprije je došlo zbog radova na obilaznici, kako se ne bi zatvorila još jedna važna pulska prometnica. Tada su iz Grada Pule najavili da će projekt izgradnje rotora na najvišoj pulskoj lokaciji krenuti početkom ove godine. Kako je dugogodišnji problem imovinsko-pravnih odnosa također u međuvremenu riješen, nema zapreka da se počne s realizacijom ovog projekta na kritičnom raskrižju, kojim dnevno prometuje, prema nekim procjenama, i do 20 tisuća vozila.

"Da bi se dodatno povećala sigurnost i protočnost prometovanja, izgradnja kružnog toka na raskrižju Rizzijeve i Radićeve ulice spada među najznačajnije investicije u prometnu infrastrukturu ove godine. Za navedenu investiciju, kao nastavak pripreme realizirane u prošloj godini, u proračunu je osigurano 5,6 milijuna kuna", navode nam u uvodu iz Grada Pule.

Duljina zahvata projekta obuhvaća oko 280 metara prometne površine s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom. Dodatna sigurnost i protočnost prometovanja na rotoru s četiri kraka namjerava se osigurati i desnim skretačima iz Radićeve prema Rizzijevoj ulici, a u sklopu radova djelomično će se rekonstruirati i prometnice koje se priključuju na to raskrižje.

"Kružni tok na raskrižju Radićeve i Rizzijeve ulice zahtjevan je s više aspekata, pogotovo njegove frekventnosti te konfiguracije terena te je s ciljem iznalaženja optimalnog rješenja, u proteklom razdoblju, razrađivano nekoliko varijanti. Trenutno je u završnoj fazi izrada glavnih projekata nakon čega slijedi raspisivanje javne nabave i odabir izvođača radova. Glavni projekti pokazat će utjecaj na postojeće plinske instalacije te će se, s obzirom na potrebe korisnika plina, prilagoditi dinamika izvođenja radova", poručuju iz gradske uprave, ne precizirajući hoće li radovi početi početkom ove godine i biti okončani do turističke sezone, ili će se sve i opet prolongirati, ovaj put za jesen.

Rotor i kod spomenika

Uz ovaj projekt, iz Grada Pule već su ranije, a to potvrđuju i sada, najavili i rekonstrukciju prometnice Rizzijeva – Voltićeva s izgradnjom kružnog toka na raskrižju kod spomenika na Vidikovcu. Zahvat će biti duljine od oko 260 metara s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom te dva nova ugibališta za autobuse. Procijenjena vrijednost te investicije iznosi 4,5 milijuna kuna, od čega je u proračunu za 2018. osigurano 2 milijuna kuna za realizaciju dijela aktivnosti. Odnosno, sveukupno Grad Pula planira namjerava uložiti oko 10 milijuna kuna u izgradnju dvaju rotora s prometnim površinama. Time će se osigurati znatno veća sigurnost i protočnost prometovanja u tom dijelu grada, kojeg koriste vozači Verude, Vidikovca, Nove Verude i Verude Porat, ali i Stoje i Sisplaca, što, s obzirom na gustoću naseljenosti ovih kvartova, predstavlja najmanje trećinu pulskog stanovništva. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)