INSPIRATIVNA PRIČA

SANDRO UŽILA, MLADI TALENTIRANI DIZAJNER IZ ISTRE Porečan u ekipi koja je na Kanarskom otoku Fuerteventura, između vulkana i oceana, izgradila kompleks od 16 modernih vila

Zajedno sa svojim timom vrhunskih arhitekata, inženjera i dizajnera, radi na 34 različita projekta. Kaže da je jedini certificirani profesionalac za dizajn i 3D vizualizacije u Hrvatskoj, za što se školovao u Veneciji. Prilikom odabira karijere na njega je, kaže, uvelike utjecao život u Italiji

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Istrijan Sandro Užila uspješan je mladi dizajner koji se s tek navršenih 30 godina može pohvaliti zavidnom listom vrhunskih projekata na kojim je imao prilike raditi, kako u Istri i ostatku Hrvatske, tako i u inozemstvu. Uspješno vodi svoju firmu WAVE Design Studio koja se bavi arhitekturom, dizajnom i 3D vizualizacijama.

Trenutno, zajedno sa svojim timom vrhunskih arhitekata, inženjera i dizajnera, radi na 34 različita projekta. Kaže da je jedini certificirani profesionalac za dizajn i 3D vizualizacije u Hrvatskoj, za što se školovao u Veneciji. Užila živi u Poreču, a prilikom odabira karijere na njega je, kaže, uvelike utjecao život u Italiji.

Uklopljeno u okolinu

- Oduvijek živim i radim u svom rodnom gradu iz kojeg sam na studije otišao u Italiju, gdje sam u Trstu stekao titulu inženjera građevine i niskogradnje. Željan još znanja, također u Trstu, završavam još dvije godine visokogradnje, a nakon toga u Veneciji akademiju za dizajn i 3D vizualizacije, priča Užila.

Klijenti sve više traže "ono nešto posebno", nešto da ih istakne od ostalih, izdvoji iz mnoštva - Sandro Užila

Za sebe kaže da nema karakterističan stil uređenja, već svakom novom projektu pristupa zasebno i osmisli "njegov" stil.

- Od velike važnosti za svaki projekt je na prvom mjestu želja investitora, zatim namjena, lokacija i ono što se time želi prenijeti na ostale ljude. Svaki projekt nastojim uklopiti u okolinu u kojoj se nalazi - urbanu, ruralnu, lokalnu, regionalnu i posebnim detaljem ga istaknuti iz mnoštva, kaže Užila.

Tako je i mnogo projekata realizirao na području rodne Istre, pri čemu se fokusirao na materijale karakteristične za istarsko podneblje, koje kombinira s elementima moderne arhitekture. Osvrćući se na svoje projekte, izdvaja dizajn interijera i eksterijera vile koja se nalazi u okolici Poreča. U fokusu uređenja, kao glavni materijal koristio je mikrocement te drvo i kamen, a kao najdraži dio cijele vile izdvaja kuhinju, u koju je smjestio vinoteku obloženu istarskim kamenom i staklenim vratima. Kada je riječ o rasvjeti, Užila voli razigran pristup, posebice u modernim stambenim kompleksima, pa se tako i u ovom projektu "poigrao" s rasvjetnim tijelima u kupaonici i spavaćoj sobi.

Luksuzna vila u Poreču u kojoj dominiraju mikrocement, drvo i kamen (Foto: Sandro Užila/Ana Knežević)

Njegov opsegom najveći projekt je kompleks od 24 vile u Poreču, koji je dijelom još u izgradnji, dok mu je jedan od dražih radova Formasina Luxury Villas, kompleks od četiri luksuzne vile u Funtani. Užila napominje da je tu je još niz privatnih projekata diljem cijele Istre, a do početka sljedeće sezone u planu je završetak još mnogih drugih. Objašnjava nam i na koji način prilagođava dizajn interijera i eksterijera okolini, odnosno podneblju u kojem se nalazi.

Ono nešto posebno

- Podneblje u kojem nešto projektiram ili dizajniram ima kod mene jako veliku ulogu. Uvijek kada to mogu, volim povezati dizajn s okolnom arhitekturom, ali isto tako i u njega uplesti priču. To može biti priča o povijesti mjesta, legenda, priča investitora ili priča koja se povezuje s imenom nekog lokala, kaže mladi dizajner.

Cosmopolitan food bar Nosh (Foto: KORIDOR27)

Na pitanje u kojem će se smjeru, po njegovom mišljenju, Istra razvijati u uređenju interijera i eksterijera, kaže da se u zadnje vrijeme tržište nekretnina strašno brzo razvija, gotovo svakodnevno se grade nove kuće za odmor, luksuzne vile, hoteli, restorani.

- Ono što sam primijetio je da klijenti sve više žele i traže "ono nešto posebno", nešto da ih istakne od ostalih, izdvoji iz mnoštva. Zato sam ja tu da ispunim sve njihove želje i očekivanja, poručuje Užila.

Jedan od zadnjih projekata na kojim je surađivao nalazi se na Kanarskom otoku Fuerteventura, u mjestu Corralejo, gdje se između vulkana i oceana smjestio kompleks od 16 modernih vila za prodaju. Zbog situacije s koronavirusom bio je primoran odraditi projekt na daljinu, no unatoč tome, ističe da je jako zadovoljan rezultatom. U projektu je sudjelovao kao savjetnik za vanjski estetski dio, kao light designer i kao glavni čovjek za 3D vizualizacije. Jako je ponosan na činjenicu da je "jedan mali dizajner iz malog gradića u Hrvatskoj dobio priliku sudjelovati u projektu na tako dalekom i atraktivnom mjestu".

Vila u Poreču

Iako nema baš mnogo slobodnog vremena, ovaj svestrani mladić uspijeva pronaći vrijeme za sport, a uskače u pomoć i u obiteljskom poslu.

Nogometaš i trener

- Radim "od jutra do sutra". I kada ne radim - radim. Osim arhitekturom i dizajnom, treniram U9 kategoriju Nogometnog kluba Jadran iz Poreča, igram za NK Jadran koji je trenutno u 3. ligi HNL-a te pomažem u obiteljskom OPG-u. Moram priznati da je jako naporno, no sve su to stvari koje volim raditi, ali i obaveze koje moram izvršavati. Radim sve iz gušta, ali ne znam kako ću stizati ubuduće jer taj obujam posla iz dana u dan raste. Uživam u svemu tome pa mi je teško odreći se bilo koje od tih obaveza.

Štoviše, planira širenje svog WAVE Design Studija, što u smislu kvalitete i kvantitete projekata, što u broju zaposlenika koji će činiti jedan veliki profesionalni tim. Kako ističe, crta i uči otkad zna za sebe, pa će u tom smjeru i nastaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of