NAJNOVIJEZAVRŠILO TRODNEVNO NATJECANJE U KRALJEVSKOM SPORTU

ROVINJ BEACH POLO CUP 2018: Treći rovinjski polo spektakl osvojila ADRISOVA MOMČADČlanovi Adrisovog tima bile su tri iskusne polo zvijezde. Riječ je o predsjedniku Meksičke polo federacije Gullermu Steti, osvajaču rovinjskog turnira 2016., Amerikancu Bruceu Coleyju, te jednom od najiskusnijih polo igrača Europe, gospodinu Marcellu Caivanu

Nakon posljednjih susreta sveukupni pobjednik 3. Rovinj Beach Polo Cup-a 2018. godine je Adrisova momčad. Ekipi u sastavu Gullermo Steta, Bruce i David Coley i Marcello Caivano pošlo je za polo štapom da budu najuspješniji i sa kraljevskog polo trona izbace lanjske pobjednike, momčad Miller. Dodajmo i da su članove Adrisovog tima činile tri iznimno iskusne polo zvijezde. Riječ je o predsjedniku Meksičke polo federacije (Steta), osvajaču rovinjskog turnira 2016., Amerikancu Bruceu Coleyju, te jednom od najiskusnijih polo igrača Europe, gospodinu Marcellu Caivanu.

Primopredajom pehara, dodjelom sponzorskih nagrada - satova Franck Dubarry - i uz zvuk otvaranja čepa šampanjca te čestitke direktora Maistre, Tomislava Popovića, koji je poručio "vidimo se i dogodine", okončana je treća edicija polo turnira, koji se održava na jednom od, kako je to više puta naglašavao predsjednik Organizacijskog odbora Rovinj Beach Polo Cupa Uwe Zimmermann, najljepših polo terena u Europi. Dodajmo i da je ekipa Miller u ukupnom poretku bila druga, a iza njih su se redali timovi Veuve Clicguot, Caprice Mevisto, Bentley i naposlijetku Franck Dubbary.

Polo parada

Podsjetimo, glavni je organizator igara, rovinjski Adris, za ovu prigodu sjeverni dio grada po treći put ušminkao na način da se svake godine vidno, ponajviše kvalitetno, arena dorađivala, da bi ove godine dostigla sveukupno sedam tisuća kvadrata površine. Uz to, publika je imala prigode vidjeti i argentinske konje izvan terena, kada su igrači, sada već tradicionalno, ujahali u subotnjoj polo povorci u centar grada. Za one pak, koji su s guštom promatrali utakmice, bilo je u areni svega pomalo - red zabave, red plesa, red gastronomskih delicija.

A kad je riječ o zabavi, podsjetimo da je prve noći nebo nad arenom osvijetlio vatromet dobrodošlice, ali i glas raspjevane Franke Batelić, koja je izvela svoju pjesmu s Eurovizije Crazy. Druga je zabavna večer bila u znaku Sophie Ellis-Bextor, vlasnice iznimno uspješnog albuma Read My Lips, koji se popeo na 4. mjesto UK ljestvice, ali kojoj, unatoč glasovnim sposobnostima i velikoj popularnosti, nije pošlo za rukom da ispuni prostor arene. Oni bolje obavješteni vele da su u pitanju bile preskupe ulaznice.

Cijena? Sitnica

Za razliku od Ellis-Bextor, ostale sudionice rovinjskog polo glamura bile su znatno zadovoljnije. Posebice njih tri, kojima je uspjelo da se izbore za kraljice naj šešira. Prvu nagradu za najbolji damski i polo šešir osvojila je urednica njemačkog magazina Bunte, Stephanie Göettmann, kojoj je sponzor Caprice dodijelio vrijednu nagradu od nekoliko tisuća eura.

Opet, i ta je suma u odnosu na vrijednost jednog, od ukupno šezdesetak natjecateljskih konja, gotovo pa sitnica. Poznato je naime, da je riječ o posebno treniranim konjima i najboljima među svojom vrstom.

Što se pak tiče samih konja koji uostalom i "drže" igru, valja podsjetiti da je riječ o specijalnim argentinskim konjima, nižeg rasta, koje uzgajaju farmeri, takozvani gauchi. Konji se, kako je pojasnio Zimmermann, oždrjebljuju u Argentini, da bi se kao mali odvajili od kobile i bivali dopremljeni u Europu, gdje se smještaju u ergele i pripremaju za polo turnire.

A da bi argentinski polo konj bio spreman za turnir, potrebno je minimum pet godina priprema. Osim toga, za svakog je pojedinog konja i u tom periodu potrebno osigurati oko 25 tisuća eura - godišnje. Zanimljiva je i činjenica kako su 90 posto natjecateljskih konja zapravo kobile jer, doznajemo, imaju "dobar" karakter.

Nadalje, svi konji natjecateljsku karijeru započinju s pet, a završavaju s 20 godina. Tijekom turnira konji mogu dostići brzinu i do 60 kilometara na sat, a to je i jedan od razloga (uz činjenicu da je polo nerijetko i opasna igra u kojoj se jahač, ali i konji, mogu ozlijediti) što se svakih sedam minuta konji zamjenjuju. Dakle, jedan konj može odigrati jednu "chukku", nakon čega se mora odmoriti, pa proizlazi da jedan igrač za jednu polo utakmicu na pijesku mora imati pet konja. (PIŠE Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam