NAJNOVIJE


POVRATAK S DALEKOG ISTOKA

Flego i Miletić predstavili Kinezima Istru i dobre prilike za investicije


Kina želi ulagati u Europu, a posebno joj je zanimljiva Srednja i Istočna i mi to trebamo iskoristiti. Činjenica je da nama trebaju investicije i nova radna mjesta, a interes i mogućnosti postoje, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić

Istarska delegacija na čelu sa županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem u četvrtak se vraća iz radnog posjeta Kini, odnosno pokrajini Zhejiang, gdje su boravili na poziv gradonačelnika grada Ningboa Qiu Dongyaoa te predsjednika Kineske asocijacije za prijateljstvo i inozemnu suradnju Li Xiaolina.

Tamo su posjetili veliki međunarodni investicijsko-gospodarski forum na kojem je predstavljeno 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Članovi istarske delegacije izrazili su posebno zadovoljstvo što su među izlagačima značajno zastupljeni istarski gospodarstvenici, prije svega oni koji promoviraju vino, maslinovo ulje, tartufe i ostale proizvode.

Istarski aduti

- Unatoč razlici u veličini između Istre i Zhejianga postoje područja od zajedničkog interesa. Istra ne može konkurirati velikom količinom, ali može kvalitetnim i vrhunskim proizvodima. Upravo su istarski autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi naš najveći adut na globalnom tržištu, naglasio je župan Flego.

U sklopu Foruma Flego i Miletić su predstavili Istru i Grad Pulu, kao i investicijske prilike i projekte za ulaganja. Jedna od tema Foruma bila je malo i srednje poduzetništvo, kao stup ekonomskog razvoja gradova i regija.

Tom se prilikom gradonačelnik Pule osvrnuo na brojne mjere koje Grad provodi s ciljem poticanja poduzetništva, što je rezultiralo činjenicom da je Pula među gradovima s najvećim brojem poduzetnika, kao i među 10 najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje.

"Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, želi ulagati u Europu, a posebno joj je zanimljiva Srednja i Istočna i mi to trebamo iskoristiti. Činjenica je da nama treba kapital, trebaju nam investicije i nova radna mjesta, a interes i mogućnosti postoje. Imamo spremne projekte koje želimo realizirati, a neke od njih, poput stavljanja u funkciju razvoja bivše vojne zone na području Pule, sam im i predstavio", komentirao je gradonačelnik Miletić.

U sklopu boravka održani su i službeni prijemi kod gradonačelnika Ningboa Qiu Dongyaoa te guvernera pokrajine Zhejiang Yuan Jiajuna, prilikom kojih se razgovaralo o dosadašnjim dobrim odnosima, te njihovom daljnjem unapređenju po pitanju privlačenja investicija u Istru, promoviranju istarskog turizma, poticanju izvoza istarskih proizvoda u Kinu te kulturne suradnje.

Kineski turisti

Gradonačelnik Miletić se posebno osvrnuo na lanjski spektakl u pulskoj Areni, povodom obilježavanja 25 godina od priznavanja i uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske te 68. rođendana Narodne republike Kine.

"Pula je tako stala uz bok gradovima poput New Yorka i Pariza, u kojim su također organizirane proslave, što je za nas velika čast i zadovoljstvo".

"Hrvatsku je u 2017. godini posjetilo 160.081 kineskih turista, što je 56,5 posto više nego godinu ranije. Naša je želja dodatno im približiti Istru te promovirati naše regionalne posebnosti", rekao je župan Flego. (GI)