NAJNOVIJE


POVRATAK S DALEKOG ISTOKA

Flego i Miletić predstavili Kinezima Istru i dobre prilike za investicije


Kina želi ulagati u Europu, a posebno joj je zanimljiva Srednja i Istočna i mi to trebamo iskoristiti. Činjenica je da nama trebaju investicije i nova radna mjesta, a interes i mogućnosti postoje, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić

Istarska delegacija na čelu sa županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem u četvrtak se vraća iz radnog posjeta Kini, odnosno pokrajini Zhejiang, gdje su boravili na poziv gradonačelnika grada Ningboa Qiu Dongyaoa te predsjednika Kineske asocijacije za prijateljstvo i inozemnu suradnju Li Xiaolina.

Tamo su posjetili veliki međunarodni investicijsko-gospodarski forum na kojem je predstavljeno 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Članovi istarske delegacije izrazili su posebno zadovoljstvo što su među izlagačima značajno zastupljeni istarski gospodarstvenici, prije svega oni koji promoviraju vino, maslinovo ulje, tartufe i ostale proizvode.

Istarski aduti

- Unatoč razlici u veličini između Istre i Zhejianga postoje područja od zajedničkog interesa. Istra ne može konkurirati velikom količinom, ali može kvalitetnim i vrhunskim proizvodima. Upravo su istarski autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi naš najveći adut na globalnom tržištu, naglasio je župan Flego.

U sklopu Foruma Flego i Miletić su predstavili Istru i Grad Pulu, kao i investicijske prilike i projekte za ulaganja. Jedna od tema Foruma bila je malo i srednje poduzetništvo, kao stup ekonomskog razvoja gradova i regija.

Tom se prilikom gradonačelnik Pule osvrnuo na brojne mjere koje Grad provodi s ciljem poticanja poduzetništva, što je rezultiralo činjenicom da je Pula među gradovima s najvećim brojem poduzetnika, kao i među 10 najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje.

"Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, želi ulagati u Europu, a posebno joj je zanimljiva Srednja i Istočna i mi to trebamo iskoristiti. Činjenica je da nama treba kapital, trebaju nam investicije i nova radna mjesta, a interes i mogućnosti postoje. Imamo spremne projekte koje želimo realizirati, a neke od njih, poput stavljanja u funkciju razvoja bivše vojne zone na području Pule, sam im i predstavio", komentirao je gradonačelnik Miletić.

U sklopu boravka održani su i službeni prijemi kod gradonačelnika Ningboa Qiu Dongyaoa te guvernera pokrajine Zhejiang Yuan Jiajuna, prilikom kojih se razgovaralo o dosadašnjim dobrim odnosima, te njihovom daljnjem unapređenju po pitanju privlačenja investicija u Istru, promoviranju istarskog turizma, poticanju izvoza istarskih proizvoda u Kinu te kulturne suradnje.

Kineski turisti

Gradonačelnik Miletić se posebno osvrnuo na lanjski spektakl u pulskoj Areni, povodom obilježavanja 25 godina od priznavanja i uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske te 68. rođendana Narodne republike Kine.

"Pula je tako stala uz bok gradovima poput New Yorka i Pariza, u kojim su također organizirane proslave, što je za nas velika čast i zadovoljstvo".

"Hrvatsku je u 2017. godini posjetilo 160.081 kineskih turista, što je 56,5 posto više nego godinu ranije. Naša je želja dodatno im približiti Istru te promovirati naše regionalne posebnosti", rekao je župan Flego. (GI)

 


Podijeli: Facebook Twiter