NAJNOVIJE


PULA

Na Valovinama nađena zrakoplovna bomba

(PU istarska)

Jutros oko 10 sati, na privatnom zemljištu u Ulici Valovine u Puli, djelatnici pravne osobe su prilikom izvođenja građevinskih radova pronašli predmet nalik na eksplozivno sredstvo. O događaju su odmah obaviješteni djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske, koji su pregledali mjesto događaja i utvrdili da se radi o američkoj zrakoplovnoj bombi zaostaloj iz II. svjetskog rata. Zbog velikih dimenzija, eksplozivno sredstvo zasad nije moguće izuzeti s mjesta događaja te se ono osigurava na prikladan način dok se ne steknu uvjeti za njegovo uništenje.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ''Manje oružja, manje tragedija'', a za što je dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju. (GI)