NAJNOVIJE


IVICA PRTENJAČA PREDSTAVIO NOVI ROMAN "TIHO RUŠENJE"

Novi roman optimističniji je od "Brda"


Ivica Prtenjača, autor nagrađivanog hit romana "Brdo", jučer je na Sajmu knjige u Istre, u društvu urednika Drage Glamuzine i moderatorice Paole Orlić, predstavio svoj novi, također obimom kraći roman "Tiho rušenje" u izdanju V.B.Z.-a. Njegov je naslov pjesnička sintagma dviju udaljenih riječi: tišine i rušenja. Nakon "Brda", knjige eksterijera, otoka, ljeta, autoru se učinilo da treba ući u interijer.

"Tiho rušenje" skriva jednu potresnu i tešku tajnu, kazao je autor ovog romana u kojem glavni lik Vukoja, ciničan bivši prevoditelj i sveučilišni profesor angažira majstore za obnovu stana, i kojima poručuje da ruše "s veseljem barbara i cerite se smrti".

Dok svi žele da majstori čim prije završe, ovdje glavni lik usporava majstore, da bi mogao pričati s njima. Vukoja iza sebe ima tragično iskustvo, a u doticaju on mijenja živote drugih, i to nabolje. On nosi emotivnu traumu i čeka terapeutsko otkrivenje.

Likovima u romanu, istaknuto je jučer, dogodili su se susreti koji su im baš trebali. Svi likovi daju; da bi nešto dobili, moramo nešto i dati.

- Život se mijenja u svakoj sekundi, ukoliko čovjek doživljava život kao vrijednost. Tako i čitanje knjige, pa i ako je ne pročitate do kraja, kao i svaki susret mijenja naše živote, kazao je Ivica Prtenjača.

- Jednom kad krene, Ivica napiše vrlo brzo tekst, i to čist tekst, na čijoj rečenici gotovo ne treba raditi, kazao je urednik Drago Glamuzina. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter