NAJNOVIJE


SIJEČANJSKI PROGRAM ISTARSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

Od Tartuffea do propitivanja nacije


Ovogodišnji program Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta počinje večeras i sutra izvedbom djela "Staging A Play: Tartuffe", novom predstavom nagrađivanog koreografa i redatelja Matije Ferlina, u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, koja je premijerno izvedena krajem 2017. u Svetvinčentu te potom Zagrebu.

Verbalno i tijelesno

Nakon "Staklene menažerije" Tennesseeja Williamsa 2015. godine (nagrada za najbolju predstavu na Bijenalu suvremenog plesa u Sloveniji), Matija Ferlin nastavlja istraživati odnos između verbalnog i tjelesnog izričaja u izvedbenim umjetnostima, a u ovom drugom radu iz ciklusa "Staging A Play", Ferlin se posvetio jednoj od najpoznatijih svjetskih komedija, Moliereovom "Tartuffeu".

U ponedjeljak, 15. siječnja u 20 sati slijedi plesna predstava "Ona/Her" gostovanje Plesne mreže Hrvatske i MASA-e Dance Companyja. Koreografi i autori su Aleksandra Mišić i Žak Valenta, a izvođačica je Aleksandra Mišić. U ovom projektu autori se osvrću na često kompleksnu simbiozu života i umjetničkog djelovanja te ponekad čak i pomalo voajerski i intimistički propitkuju vlastite stavove, uvjerenja i iskustva ne štedeći se neugode, srama, istine i lucidnosti.

U utorak, 16. siječnja u 20 sati te dan kasnije, u srijedu u 12 i 20 sati reprizira se kazališna predstava "(Ne)prilagođen", nastala kao autorski projekt glumca i redatelja Luke Mihovilovića u suradnji s glumicom i redateljicom Geom Gojak. Kroz formu monodrame ispričat će se priča o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja.

U petak i subotu, 19. i 20. siječnja u 20 sati na raspredu je repriza predstave "Djevojačka večer", autora Davea Simpsona, prema zamisli Paula Farraha. Redateljica je Violeta Tomić, a igraju Valter Roša, Marko Braić, Rade Radolović, Luka Mihovilović, Nataša Kličković, Mia Krajcar, Lana Gojak i Lara Živolić.

Stilske vježbe

U ponedjeljak, 22. siječnja u 20 sati Lela Margitić i Pero Kvrgić ponovno će odigrati kultnu predstavu "Stilske vježbe" Raymonda Qieneaa, nastale prema originalnoj ideji i u režiji Tomislava Radića te u adaptaciji Tonka Maroevića i Tomislava Radića. Od premijerne izvedbe prije pet desetljeća, u predstavi glumac, uz psihološku kreaciju lica, kreira i kontekst dramske radnje što je otvorilo prostor novoj vrsti glumačkog autorstva i cijelom jednom kazališnom smjeru.

U utorak, 23. siječnja, uz slobodan ulaz, održat će se svečana sjednica pulske Gimnazije u povodu 70 godina gimnazije na hrvatskom jeziku. Dan kasnije, u srijedu 24. siječnja na rasporedu je, uz također slobodan ulaz, koncert studenata Muzičke akademije u Puli.

U subotu i nedjelju, 27. i 28. siječnja reprizira se kazališna predstava "Američka patrola u Mornaričkom parku" autora Dragutina Lučića u režiji Jasminka Balenovića. Ova crna komedija kroz jedan događaj, u jednom mjestu, u jednom vremenu govori o našim malim univerzumima koje živimo u svim svojim težnjama, manama i vrlinama, emocijama i postupcima kojima težimo raznim savršenstvima. Igraju Mia Krajcar, Elena Brumini, Dijana Vidušin, Iva Kevra, Lara Živolić, Luka Mihovilović i Manuel Kaučić.

U utorak, 30. siječnja repriza je "Mistera Buffa" (režirao i igra Valter Roša), zbirke satiričnih monologa, djela talijanskog nobelovca Darija Foa, nastalog 1969. no i danas vrlo aktualnog. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.

Ovomjesečni kazališni program u srijedu 31. siječnja zaključit će gostujuća predstava "Jami Distrikt" autorice Milene Bogovac, u režiji Kokana Mlađenovića, a u produkciji beogradskog Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala Maszk, Segedin i novosadskog Firchie Think Tank Studija.

Predstava problematizira pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svijetu 21. stoljeća. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. stoljeću, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestostoljetnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvijek? Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i suvremene medicine, još uvijek potrebne stare, 'dobre' nacije? Što će smijeniti nacije i nacionalne države? I tko je gori: nacije ili korporacije? (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter