NAJNOVIJE


ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA 291 MILIJUN KUNA

VIDEO Poreč: Počinje gradnja prvog pročistača


Otvaranje gradilišta prvog od ukupno četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda unutar EU projekta Poreč obilježeno je danas konferencijom za medije na kojem su izneseni detalji ove investicije, teške sveukupno 291 milijun kuna. Presica je održana na mjestu gdje se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč Jug, koji se nalazi blizu naselja Mugeba, odnosno do vodenog parka Aquacolors Poreč. Gradilište su simbolično otvorili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zatim u ime investitora, komunalne tvrtke Odvodnja, direktor Milan Laković i tehnički direktor Srđan Mažar te predstavnici izvođača radova, firme Strabag.

Vrijednost ugovora za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja iznosi 291 milijun kuna bez PDV-a, od čega se 74 posto sufinancira iz Europskih fondova, dok preostali dio u jednakim udjelima financiraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave Poreč, Tar–Vabriga, Funtana i Vrsar.

Laković je istaknuo da je 4. svibnja izdana prva građevinska dozvola u sklopu ugovora za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Izdana dozvola je za uređaj Poreč Jug a postala je pravomoćna 8. svibnja. Sukladno ugovoru radovi će se izvoditi 18 mjeseci, pa se očekuje da će početkom 2020. godine novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – jug započeti s probnim radom.

-Nakon uspješne provedbe prve faze EU projekta Poreč, koja je uključivala dogradnju i rekonstrukciju 84,1 kilometara kanalizacijske mreže, izgradnju 32 nove i rekonstrukciju 50 postojećih crpnih stanica, te nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje, započinju radovi na izgradnji četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Nakon pripremnih rada sada je gradilište i otvoreno, naglasio je direktor Laković.

Pojasnio je da je u svrhu provedbe EU projekta Europska komisija donijela odluku o prebacivanju dijela sredstava sufinanciranja iz Operativnog programa zaštite okoliša za programsko razdoblje 2007. - 2013.) u Operativni program konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020., čime je omogućena nesmetana realizacija projekta. Potpisom novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovora o partnerstvu s Gradom Porečom i općinama Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar osigurano je financiranje projekta u dvije faze. Dodao je da se tijekom ovog mjeseca očekuje izdavanje još dvije građevinske dozvole, tj. za uređaj za pročišćavanje Lanterna i postrojenje za kompostiranje mulja na Košambri, te će radovi na tim lokacijama započeti odmah po pravomoćnosti dozvola. Početak radova na preostalim uređajima za pročišćavanje očekuje se poslije turističke sezone.

-Novi uređaj Poreč Jug za pročišćavanje otpadnih voda koristit će najsuvremeniju tehnologiju membranskog bioreaktora, s kapacitetom prihvata i obrade otpadne vode za 48 tisuća ekvivalent stanovnika. Uređaj se gradi na parceli površine 17.400 četvornih metara, na kojoj će biti izgrađene zgrade predtretmana otpadne vode i za membransku ultrafiltraciju, zatim upravna zgrada, bazeni za biološku obradu otpadne vode, spremnik pročišćene vode, garaža za specijalna vozila sa šest parkirnih mjesta, dva parkirna mjesta za kamione i još 14 za osobna vozila. K tome, gradit će se još tri uređaja iste tehnologije. Na Lanterni će biti kapaciteta 30 tisuća stanovnika, Poreč Sjever, odnosno Saladinka za 37 tisuća i Vrsar kod Petalona za 22.500 ekvivalent stanovnika. Do tih su lokacija već izvedeni dovodni cjevovodi, kao i povratni vodovi, te ostala infrastruktura za potrebe funkcioniranja budućih uređaja, objasnio je tehnički direktor Mažar.


Dodao je da se u tehnološkom procesu pročišćavanja otpadnih voda stvara višak komunalnog mulja, koji će se obrađivati na postrojenjima za solarno sušenje (na lokaciji uređaja Poreč Sjever) i kompostiranje mulja (na lokaciji deponije komunalnog otpada Košambra).

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo nastavkom radova na ovom velikom i zahtjevnom EU projektu spomenuvši kako se nada da će radovi nastaviti planiranom dinamikom bez dosadašnjih kašnjenja izvođača. Napomenuo je važnost realizacije i dobrobiti koju projekt donosi za sve stanovnike.

-Važan je to dio slike Poreča kao budućeg ekološki osviještenog i modernog turističkog   središta. EU Projekt Poreč rezultat je tijesne suradnje Odvodnje i partnera – Poreča i općina Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, sve s ciljem modernizacije sustava odvodnje, odnosno kako bi se osigurao siguran i čist okoliš, očuvali prirodni resursi i u konačnici podigla kvaliteta života stanovnika, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter