NAJNOVIJE


U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE IZLAŽE BOŽICA DEA MATASIĆ

Vreće bez dna u znaku velikih formata


U petak je u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre održano otvorenje izložbe Božice Dee Matasić pod nazivom „Vreće bez dna“, odnosno 14 slika (digitalni print na platnu) i četiri skulpture (varena željezna konstrukcija, crni mat lak) velikih formata.    

- Božica Dea Matasić istaknuta je hrvatska kiparica srednje generacije čiji je dosadašnji rad podjednako zaokupljao pažnju likovne kritike i publike. U svome radu bavi se skulpturom, grafikom, prostornim instalacijama i ambijentima. U Istri je najpoznatija po javnim skulpturama Zub vremena u Vrsaru (Montraker) i Kulom pogleda u Labinu (Mediteranski kiparski simpozij, Dubrova). Izložbu „Vreće bez dna“ u Muzeju suvremene umjetnosti Istre možemo očitati kao jedinstveno osmišljen ambijent kojeg čine slike, (točnije kompjuterski generirani trodimenzionalni objekti printani na platnu) i skulpture (gigantizirane konstrukcije bazirne na shematiziranom negativu uporabnog predmeta), a sagledavamo ga kao impozantan, svjesno predimenzionirani prostorni crtež. Premda je ovo već četvrta izložba Vreći bez dna (Gliptoteka HAZU – slike, Galerija Bačva, HDLU-a u Zagrebu te Dioklecijanovi podrumi, HULUS-a u Splitu) sada se prvi put u jednom prostoru susreću slike i skulpture koje svojim zajedništvom i međusobnim prožimanjem te akcentiranjem nađenog, izložbenog prostora, tvore jedinstven ambijent začudnog i naglašenog prostornog iluzionizma, kazao je

Mladen Lučić, kustos izložbe.

Božica Dea Matasić rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti na nastavničkom odsjeku, smjer kiparstvo 1996. godine. Izlaže od 1992. godine te je do sada održala sedamnaest samostalnih i sudjelovala na više od pedeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autorica je dvanaest javnih radova te dobitnica više nagrada. godine. Živi i radi u Zagrebu i Osijeku.

Izložba je realizirana uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, a može se pogledati do 1. srpnja, i to tijekom svibnja od 10 do 20 sati, a u lipnju od 10 do 21 sat, osim ponedjeljka i blagdana. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter