NAJNOVIJE


FATALNI ISHOD

U Istri dvoje umrlih od komplikacija gripe

(Hina)

Potvrđena su dva slučaja umrlih u Istri od posljedica gripe. Riječ je o muškim osobama u dobnoj skupini od 50 do 65 godina koje su umrle radi komplikacija izazvanih virusom gripe tipa A.

- U sezoni gripe povećan je broj umrlih od posljedica gripe, ali i njezinih komplikacija. Gripa nije bezazlena bolest te uvijek postoji određen rizik da kod manjeg broja ljudi završi smrtnim ishodom. Uglavnom se radi o kroničnim bolesnicima iako je fatalan ishod moguć i kod sasvim zdravih osoba. Gripa je bolest koja napada čitav organizam i njene posljedice se ne zadržavaju samo na dišnom sustavu. Oko 90 posto smrtnih ishoda bilježi se u osoba starijih od 65 godina zbog upale pluća i srčanog zatajenja, pojašnjava mr. sc. Branka Sep Ševerdija, voditeljica Odjela za operativnu epidemiologiju u istarskom Zavodu za javno zdravstvo.

Do 18. veljače zaprimili su 1.703 prijava oboljelih od gripe iako se zna da je stvaran broj oboljelih puno veći. U prvom tjednu veljače registrirano je najviše oboljelih - 379, u drugom tjednu 287, dok ih je prošlog tjedna bilo 226. "Nadamo se nastavku opadanja broja oboljelih iako bi ovo zahlađenje moglo uzrokovati ponovni porast oboljelih jer više boravimo u zatvorenim prostorima, kaže dr. Sep Ševerdija. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU