NAJNOVIJE


LABIN ART EXPRESS XXI ZAVRŠAVA 'CLUBTURE' TURNEJU

U planu proširenje izložbene platforme


Labin Art Express XXI završava 'Clubture' turneju po Hrvatskoj s izložbom "Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije" u čakovečkom Klubu Prostor - "CeZam" od 13. do 18. siječnja.

'Clubture' turneja izložbe "Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije" započela je u Dubrovniku (Galerija Otok, 9.-24. lipnja), nastavila se u Splitu (Multimedijalni kulturni centar/Dom mladih, 7.-14. srpnja) te će biti dovršena sada u Čakovcu.

"Rudnici kulture" (Mines of Culture) projekt je međunarodne, interregionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013. uz potporu European Cultural Foundation (ECF), Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljen 2014.-2017. uz potporu Zaklade "Kultura nova", Istarske županije, Ministarstva kulture te u dva navrata i Grada Labina. Prva faza dovršena je prošle godine osnivanjem udruge "Rudnici kulture – regionalna suradnička platforma" sa sjedištem u Labinu, od strane:   L.A.E. XXI, Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont (Srbija), Loke Studio, Izlake i Delavski Dom Trbovlje (Slovenija), Kult-Tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje (Kosovo u pokretu), Priština (Kosovo).

Do sada je obavljeno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima na teritoriju bivše države (dostupno na web-portalu www.rudnicikulture.com), objavljena je monografija "Rudnici kulture" i istoimena brošura - vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su tri izložbene turneje koje su obuhvatile 14 uglavnom bivših ili još uvijek aktivnih rudarskih lokaliteta i mjesta - Labin, Pula (Hrvatska), Trbovlje, Idrija (Slovenija), Boljevac, Aleksinac, Beograd i Majdanpek (Srbija), Prijedor, Banovići (BiH), Mojkovac (Crna Gora), Strumica (Makedonija), Prizren, Priština (Kosovo) - s postavom radova suvremenih umjetnika iz svih do sada uključenih zemalja.

Zagovaračkim aktivnostima te razmjenom znanja, iskustava i dobre prakse putem predavanja, radionice, tribine te posebno web- portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana, prvenstveno na 20-tak bivših rudarskih lokaliteta, ali i širu javnost.

U idućoj fazi planira se stabilizacija te proširenje platforme s novim članicama, ali i njeno širenje na ostale zemlje jugoistočne Europe u svrhu izrade i prijave zajedničkih projekata na razne EU natječaje. Tijekom ove godine bit će izdano drugo, prošireno izdanje monografije na engleskom jeziku, dovršen dokumentarni video o projektu, pripremljen inicijalni prijedlog rute rudarske baštine u jugoistočnoj Europi kao "Europske kulturne rute", a bit će provedene i prve projektne aktivnosti u Albaniji u suradnji s novim partnerom i članom platforme Qendra URA (URA Center), Tirana.

Selektor i autor koncepta izložbe je Branko Franceschi, dok je za postav izložbe zadužen Damir Stojnić (L.A.E. XXI). (V. BEGIĆ)