NAJNOVIJE


PULJANI U REDOVIMA NA ŠALTERIMA ELEKTROISTRE

Problemi oko dostave stanja brojila ne jenjavaju

(M. MIJOŠEK)

U našu se redakciju javilo nekoliko Puljana koji su ogorčeni činjenicom da su nekoliko sati prvih dana ove godine proveli u dugim redovima pred šalterima pulske Elektroistre. Kako doznajemo, na dolazak u Elektroistru prisilila ih je nemogućnost da na inače besplatan broj telefona dojave stanje brojila i dobiju informativni obračun potrošnje električne energije, kao što to inače rade. Besplatni telefon nije radio, a Elektroistri su zamjerili i to da u svojim prostorijama nemaju niti jednu stolicu.

Pokvareni telefon

Naime, naš sugovornik je rekao da su u redu čekali uglavnom ljudi u starijoj životnoj dobi, a njemu je, primjerice, trebalo više od sat i pol da uopće dođe na red i odradi ono što je inače u svega par minuta mogao odraditi iz svog doma. Jučer smo se i mi uputili u "inspekciju" stanja pred šalterima u Elektroistri, ali za razliku od prethodnih dana, pred šalterima se nalazilo svega nekoliko korisnika.

Neslužbeno doznajemo da je taj besplatni telefon počeo "trokirati" i prije Božića, što su neki povezivali s povećanim brojem poziva na taj telefon zbog preustroja i reorganizacije HEP-a prema kojoj je istarsko područje stavljeno pod Distribucijsko područje Rijeka. O čemu se zapravo tu radi, pitali smo odgovorne u zagrebačkoj centrali HEP-a.

Iz njihovog odgovora doznajemo da je u tijeku provedba završne faze informatičkog razdvajanja opskrbne djelatnosti od djelatnosti distribucije električne energije u sklopu zakonski propisanog razdvajanja tih djelatnosti, odnosno potpunog razdvajanja poslovnih procesa u odnosima s korisnicima u društvima koja ih obavljaju - HEP Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) i HEP Elektra.

"Slijedom toga, došlo je i do promjena u procesu dostave očitanja stanja brojila, za čije je zaprimanje ovlašten jedino HEP ODS. Novi postupak zahtijeva da kupac, umjesto dosadašnje šifre kupca, unese broj svog obračunskog mjernog mjesta", pojašnjavaju iz HEP-a.

Šifra obračunskog mjernog mjesta (OMM) nalazi se na poleđini računa ili 6-mjesečnog obračuna, a šifra OMM-a za dostavu očitanja mora sadržavati deset znamenki. (L. SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU