NAJNOVIJE


IZA REŠETAKA ZBOG NEPLAĆANJA

Vinar iz Višnjana Milenko Matić završio u zatvoru zbog duga prema županijskoj tvrtki


Da se zbog nepodmirenih obaveza može završiti i u zatvoru pokazuje primjer iz Višnjana. Istarski vinar Milenko Matić (47) iz mjesta Baškoti kod Višnjana završio je iza rešetaka zbog duga od 123.470 kuna za lozne crijepove i masline koje je kupio od tvrtke MIH (skraćeno za Made in Histria) iz Poreča, koju je osnovala Istarska županija s ciljem valorizacije izvornih istarskih proizvoda. Matić, obiteljski čovjek s djetetom koje boluje od karcinoma, trenutačno se nalazi u zatvoru u Valturi, gdje je završio nakon što nije ispunio obavezu plaćanja duga postavljenu određivanjem uvjetne kazne zatvora od šest mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine. Iza rešetaka bi trebao biti do kolovoza ove godine.

Matić je osuđen za kazneno djelo prijevare koju je počinio 2011. godine. Tada je, kao vlasnik istoimenog poljoprivredno-trgovačkog obrta, od poduzeća MIH iz Poreča naručio i dobio lozne cijepove i masline u vrijednosti od 123.470 kuna, koje nikad nije platio. Pritom je direktoru MIH-a Darku Kadumu prešutio da je obrt Matić od početka godine u blokadi i već tada dužan preko 2.000.000 kuna prema više različitih subjekata.

Masline i loza

Nakon što naručene i dobivene masline i lozu nije platio, MIH je Matića čekao preko dvije godine, a potom je u listopadu 2013. godine podnio kaznenu prijavu. Državno odvjetništvo je kaznenu prijavu prihvatilo i u svibnju 2014. pokrenut je kazneni postupak. Prema optužnici, Matića se tereti da je prevario MIH, odnosno njegovog pravnog slijednika AZRRI (Agencija za ruralni razvoj Istre, kojoj je također Županija osnivač) sa sjedištem u Pazinu, za 123.470 kuna.

Pazinsko državno odvjetništvo je od suda tražilo prihvaćanje kaznenog naloga te da Matića proglasi krivim i osudi na šest mjeseci zatvora, odnosno uvjetom da se kazna zatvora neće primijeniti ukoliko po pravomoćnosti podmiri navedeni iznos oštećeniku. Matić je prilikom ispitivanja na odvjetništvu negirao da je prema MIH-u, odnosno AZRRI-ju, išao s prevarnom namjerom, te je tek djelomično priznao dug prema oštećeniku. Pazinski sud je u lipnju 2014. kaznenim nalogom presudio da je Milenko Matić kriv za djelo koje mu se stavlja na teret. Sudac Denis Hek je Matića zbog prijevare nepravomoćno osudio na šest mjeseci zatvora, ali uvjetnom osudom na dvije godine ukoliko ne počini novo kazneno djelo. (Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter