NAJNOVIJE


KAMO PO ISTRI U JEDNOM OD MIRNIJIH MJESECI U GODINI

Siječanj uz fešte maslinovog ulja i kobasica, trčanje i bicikliranje


Nakon dočeka nove godine, užurbanosti i utrke s vremenom, blagdanska se slavlja nastavljaju i u prvim danima siječnja, sve do Tri kralja, pa tako u nekim mjestima u Istri, primjerice u Svetom Lovreču još ovog vikenda traju adventske svečanosti. Tamo će se u subotu, 6. siječnja, na blagdan Tri kralja još jednom uprizoriti Isusovo rođenje u Svetoj obitelji. Taj će događaj u Sveti Lovreč ponovno privući domaće i strane goste koji još uvijek borave u istarskim hotelima i apartmanima, kućama za odmor i luksuznim vilama u priobalju i unutrašnjosti.

Antonja i Luganigada

Siječanj je, po običaju na ovim našim prostorima, najsiromašniji mjesec gledajući ponudu turističkih i drugih manifestacija koje bi privukle posjetitelje. U tom će mjesecu i mnogi Istrani u druge zimske destinacije, na skijanje i uživanje u snježnim radostima. Zato će i naši ugostitelji i turistički radnici iskoristiti siječanj za odmor, a zatim slijedi dosta posla na pripremi nove turističke sezone.

Ipak, neće u Istri svi odmarati, uvijek ima nešto što će biti zanimljivo posjetiti, doživjeti neko novo iskustvo. Od gastro i eno manifestacija u siječnju svakako treba spomenuti Antonju - 27. izložbu vina i 15. izložbu maslinovih ulja Rovinjštine koja se održava u Rovinjskom Selu. Manifestacija je u čast sv. Antuna Pustinjaka (Opata) koji se slavi 17. siječnja, a vikend iza tog datuma posvećen je degustaciji vina i maslinovih ulja te pripremanju istarske supe, uz glazbene i zabavne sadržaje. Svake godine organizatori posjetiteljima osiguraju besplatan autobusni prijevoz od Rovinja do Sela i natrag. Inače, Antonja je u mnogim krajevima po tradiciji početak poklada i karnevalskih svečanosti.

U siječnju, siromašnom zabavnim i drugim manifestacijama, izdvojimo Luganigadu u Marušićima kod Buja. To je svojevrsni festival istarske kobasice, promocija tradicionalnog pripremanja ove mesne delicije. Marušićanska Luganigada održava se posljednje subote u siječnju, 27., a dok degustatori ocjenjuju kobasice, organizira se izložba i ocjenjivanje najboljih kroštula koje pripremaju domaćice s područja Bujštine. To je vrijeme kada su kobasice dovoljno dozrele, bura ih je prosušila i spremne su za kušanje ili pripremanje s nekim od tradicionalnih jela. Upravo u vrijeme Luganigade u Marušićima se održava i natjecanje kuharskih ekipa u pripremanju istarskih jela s domaćim kobasicama.

Zimski san u Istri zamijenilo je trčanje pa se u siječnju nastavljaju utrke 13. sezone zimske lige. Utrka 5. kola na rasporedu je 14. siječnja u Svetom Petru u Šumi, a domaćin 6. kola zimske lige je Rabac, 28. siječnja. O popularnosti ovog sporta svjedoči i 13 godina održavanja Istarske zimske lige trčanja. Kao i prethodnih godina trči se devet kola, od studenog do ožujka, u različitim istarskim mjestima, a dužina staza je između šest i devet kilometara. Zimska liga trčanja nije samo prilika za rekreiranje u prirodi, već i ugodno druženje u zimskim danima. Zaljubljenika u trčanje sve je više, rekreativce ne brine vrijeme, trči se uvijek.

Avanture na otvorenom

Nastavlja se i popularna KITA, Kvarnersko-istarska treking avantura uz trčanje, trčkaranje, hodanje? Neformalno druženje, uz dobro organizirane avanture nekome je trening, drugome izlet, a svi na kraju imaju priliku iskazati i svoju humanitarnu crtu. U siječnju su na rasporedu dva posljednja kruga 9. izdanja ove manifestacije - 7. siječnja (Loborika) i 20. siječnja (Labinština). I biciklisti se rado upuštaju u zimske avanture. Na području sjeverozapadne Istre krenuli su odmah na Novu godinu vožnjom po umaškoj okolici, a 7. siječnja na rasporedu je tradicionalna Biciklijada od Befane u Marušićima. Vozit će se i na drugim dionicama, treba prebroditi siječanj, a onda sve više miriše proljeće kada su ceste i lokalne staze pune biciklista, naših i stranih. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter