NAJNOVIJE


POČINJE JESENSKI CIKLUS:

Kuharske radionice vodit će i vlasnik jedine Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj


AZRRI, Agencija za ruralni razvoj Istre, u suradnji s partnerima u Edukacijskom gastronomskom centru Istre tijekom dvije godine uspješno je provela dva proljetna i dva jesenska ciklusa edukacijsko-kuharskih radionica, gdje je u 45 radionica sudjelovalo više od 450 polaznika. Predsjednik županijske Obrtničke komore Mario Paliska i tajnik Eros Sorić te predstavnici AZRRI-ja, direktor Igor Merlić i voditelj edukacija Edmondo Šuran predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Puli novi ciklus edukacija namijenjen istarskim ugostiteljima, odnosno kuharima.

Viši standardi u ugostiteljstvu

- U Obrtničkoj komori posebnu pozornost pridajemo stalnom obrazovanju i educiranju jer smatramo da je to jedan od osnovnih preduvjeta da bi se uspjelo i opstalo na tržištu. Zahvaljujemo AZZRRI-ju jer je pomoću njihovih dosad održanih radionica i edukacija znatno podignuta razina kvalitete ponude u našim konobama i restoranima. Smatramo da su ovakve edukacije u interesu naših ugostitelja stoga smo odlučili našim članovima financirati četvrtinu cijene tečaja, kazao je Paliska.

Merlić je naglasio da nastavljaju radionice u jesenskom ciklusu te da su one izuzetno važne za valorizaciju autohtonog istarskog proizvoda, ali i za vraćanje života u ruralne dijelove Istre. Jedan od najvažnijih programa svakako je zaštita autohtonih pasmina i sorata Istre od kojih se ističu zaštita istarskog goveda (boškarina) i istarskog magarca putem gastronomske valorizacije na način da se uzgajivačima osigura dodana vrijednost za uzgojene životinje.

- Od osnivanja Edukacijskog gastronomskog centra Istre, valorizacija hrvatske gastronomije počela je provođenjem edukacijsko-kuharskih radionica namijenjenih ugostiteljima, kuharima, hotelijerima i ostalom kuharskom osoblju. Smatra se da su ugostitelji alat u prepoznavanju kvaliteta proizvoda, valorizaciji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a njihovi kuhari glavni promotori domaćih namirnica i sirovina, kazao je Šuran koji je predstavio nazive radionica i njihove voditelje.

Prvu dvodnevnu kuharsku radionicu jesenskog ciklusa na temu burgera otvara kulinarski virtuoz Mario Čepek, vlasnik lovranske tvrtke Oblizeki i konzultant u restoranima. David Skoko, vlasnik konobe Batelina, poznat po svojim kreacijama na temu ribe i morskih plodova, vodit će dvije kuharske radionice na temu riba, cipla i švoja od glave do repa. Renomirani slovenski chef, gastronomski inovator te vlasnik restorana J&B Janez Bratovž, poznat po iskustvu rada u restoranima s tri Michelinove zvjezdice, u proljetnom je ciklusu održao pet kuharskih radionica te privukao brojne kuhare iz cijele Hrvatske. Zato će i u jesenskom ciklusu chef Janez održati radionicu kreativne kuhinje. Vesna Krajnović stručnjakinja je za praktičnu edukaciju u pripremi zdrave i posebne hrane te autorica knjige "Alergija na hranu od stresa do sklada, Free slastice - slastice oslobođene alergena - funkcionalne slastice za svakoga". Održat će, kao novost u jesenskom ciklusu, dvije kuharske radionice na temu zdrave i posebne prehrane.

Sve majstor do majstora

Danijel Đekić, svrstan među najbolje domaće chefove i vlasnik restorana Monte u Rovinju, nagrađenog jedinom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj, prvi put će gostovati kao kuhar predavač i voditi dvije kreativne radionice. Robert Perić, profesor kuharstva i slastičarstva, executive chef LF cateringa, u ovom ciklusu će voditi dvije radionice, o tehnici pirjanja mesa te izradi biscotta i keksa od raznih vrsta tijesta. Davorka Šaina, vlasnica seoskoga gospodarstva "Ograde" na području Pazina koja kombinira poljoprivrednu proizvodnju i agroturizam, vodit će radionicu izrade tradicionalne tjestenine u Istri. Prve radionice počinju već 24. listopada, a sve informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama AZRRI-ja.

Lokalne namirnice na jelovnicima

- Počeli smo s boškarinom, a danas od njihovog uzgoja i plasmana u turistički sektor putem AZRRI-ja živi 50-ak uzgajivača, naglasio je Merlić. "U sklopu AZRRI-ja djeluje Edukacijski gastronomski centar Istre koji za glavni cilj ima stvoriti platformu za valorizaciju hrvatske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje lokalnih, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Hrvatske", rekao je Šuran te dodao da je upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela preduvjet za organiziran uzgoj i plasman lokalnih proizvoda koji za krajnji cilj imaju predstavljanje kvalitete hrvatske gastronomije, ali i podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama u Hrvatskoj. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter