NAJNOVIJE


POREČ: NAJAVLJENA EUROPSKA SMOTRA U RUKOMETU

Ulaznice za petak već rasprodane


Nakon devet godina rukometna će lopta opet biti "krivac" što će pažnja svjetske sportske javnosti biti usmjerena na porečku Žatiku. Poreč je 2009. godine bio jedan od gradova organizatora svjetske rukometne smotre, a da su zadatke koji su tom prilikom bili postavljeni pred njih organizatori položili s najvećim ocjenama, potvrdila je i činjenica što se biser istarskog turizma uspio izboriti za mjesto među četiri hrvatska grada koji će od 12. do 28. siječnja ugostiti Europsko prvenstvo. "Ples kuglica" u Žatiku je usmjerio skupinu B, a prvu utakmicu će u petak u 18.15 sati odigrati reprezentacije Austrije i Bjelorusije, nakon čega će u 20.30 sati uslijediti rukometna poslastica, repriza lanjskog finala Svjetskog prvenstva u kojem će Norveška pokušati uzvratiti Francuskoj za poraz u Parizu.

- Sretni smo i ponosni što smo došli u priliku organizirati još jednu vrhunsku međunarodnu manifestaciju u našem gradu i maksimalno smo se potrudili da sve s naše strane bude odrađeno na najvišem nivou, jer nam je stalo da u slici koja će ići u svijet Poreč bude prikazan u najboljem mogućem svjetlu - nije dvojio Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča. - Puno će se narednih dana pričati o Poreču, jednom od najvažnijih turističkih gradova u Republici Hrvatskoj kojem će Europsko prvenstvo biti jako velika reklama, ali i dodatno produženje turističke sezone netom po okončanju adventa. Po informacijama koje imam, samo Norvežana dolazi preko tisuću, a i reprezentacije Francuske i Austrije privući će puno svojih navijača koji će napuniti naše hotele. Otvoreno ih je osam i svi su jako dobro popunjeni, a uz hotelijere, od prvenstva će profitirati i privatni iznajmljivači, ugostitelji i trgovci, što nam je u konačnici i bio cilj kao turističkom gradu kad smo se odlučili prihvatiti domaćinstva. Uvjereni smo da će ovo prvenstvo pripomoći daljnjoj afirmaciji Grada Poreča ne samo u njegovom sportskom, nego i u turističkom dijelu.

Pokrenuti Poreč

Zahvaljujući rukometu, Poreč će u siječnju izgledati kao u špici turističke sezone, a za taj se dojam pobrinulo i Sunce, koje je danas obasjalo Žatiku u njenom punom sjaju.

- Osim što će tijekom trajanja prvenstva ugostiteljskim objektima biti produžen rad do dva sata iza ponoći, uredili smo i fan zonu na Trgu slobode gdje će biti prikazivane utakmice i organizirane zabave i druženja za sve posjetitelje. Namjera nam je da tijekom prvenstva pokrenemo cijeli grad, oživimo starogradsku jezgru i sve naše obrtnike i poduzetnike - istaknuo je Peršurić, potvrdivši da narednih dana gostima koji stignu u Poreč neće nedostajati ničega osim jedne sitnice, a to su ulaznice koje će im omogućiti ulazak u dvoranu tijekom odigravanja utakmica. - Ponosan sam na Žatiku, dvoranu kakvu Poreč zaslužuje i jedinu s ovakvim kapacitetom u cijeloj Istri te samim tim i jedinu koja na području naše županije može organizirati ovakvu manifestaciju. Na žalost, ili na sreću, ovisno kako se uzme, dobili smo interesantnu i kvalitetnu skupinu koja je privukla puno rukometnih poklonika pa se dvorana brzo rasprodala. Nisu tu samo Francuzi i Norvežani, svjetski prvaci i viceprvaci, tu su i Austrijanci, dobro nam poznati gosti, a imamo i informacije da iz Bjelorusije stiže autobus s njihovim navijačima te su ulaznice za petak već rasprodane, dok ih za preostala dva natjecateljska dana ima još jako malo.

U Poreču su odrađene sve pripreme da manifestacija koja će obilježiti sportsku 2018. godinu u Hrvatskoj može započeti. To je u par navrata potvrdio Peršurić, a s gradonačelnikovim mišljenjem složio se i Alfredo Mendiković, predsjednik porečke Sportske zajednice koja upravlja sportskim objektima u vlasništvu Grada.

Testna utakmica

- Poreč je još jednom dokazao da posjeduje kvalitetnu infrastrukturu koja je sposobna zadovoljiti sve standarde za održavanje velikih sportskih manifestacija. Oni koje je postavio EHF su poprilično rigorozni te smo čim se potpisao ugovor, prije godinu dana, počeli s radom kako bismo Žatiku opremili i prilagodili je po svim potrebnim standardima. Sve što smo si zacrtali, to smo napravili i jedva čekamo da prvenstvo započne - naglasio je Mendiković, osvrnuvši se i na odrađeni posao unutar same dvorane. - Kako bismo zadovoljili zahtjeve EHF-a, neophodno je bilo proširiti broj sjedećih mjesta u dvorani te smo pomaknuli teren i nadogradili pomoćnu tribinu pa će kapacitet Žatike za ovo prvenstvo biti 3.750 mjesta. Danas ćemo imati zadnju provjeru na kojoj ćemo isprobati da li sve štima, testnu utakmicu koju će s početkom u 17 sati organizirati RK Poreč. Bit će to svojevrsna simulacija na kojoj će igrati dječaci rođeni 2006. godine, no mi ćemo se postaviti kao da igraju Francuska i Norveška te pritom nastojati pronaći i najmanji propust kako bi ga mogli ispraviti. Ulaz će biti slobodan te koristim priliku da pozovem sve ljubitelje rukometa da dođu na utakmicu i pogledaju našu dvoranu iznutra dan prije službenog početka prvenstva.

Sve četiri reprezentacije danas su stigle u Poreč i bit će smještene u hotelu Valamar Dijamant, a danas će odraditi prve treninge u Žatiki po službenom rasporedu kojeg je složio EHF. (Ivica CEROVAC, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA