NAJNOVIJE


VREMENSKA PROGNOZA

U nedjelju stiže osjetna promjena vremena, a nakon toga…

(N. LAZAREVIĆ)

Maglovito vrijeme karakteristično je za priobalna područja, posebice u proljeće i jesen kada dolazi do naglih promjena temperatura zraka. Tako ni ovih zadnjih tjedan dana, meteorološki gledano, nisu ništa čudno, mada je već svima dosta guste i uporne magle koja već danima obavija cijelo istarsko priobalje, i to dosta usko uz obalu, dok se unutrašnjost kupa u suncu. Kako kaže portal Istramet, ovakvo nas vrijeme očekuje još u petak i subotu, iako će oblaka biti sve više, kao i magle. Pritom u gorskom području već tijekom subote može biti slabe kiše što je samo uvod u jače pogoršanje koje valja očekivati u nedjelju.

Sutra ćemo imati, kao i danas, djelomice sunčano vrijeme, s mjestimičnom maglom koja se uz obalu i u dolinama rijeka može dulje zadržati, a navečer nam stiže porast naoblake. Puhat će slab, u gorju povremeno umjeren jugozapadnjak. Temperature zraka neće se značajnije mijenjati u odnosu na danas kada su se kretale od 17 do 22 stupnja u Istri. Naoblaka koja će u petak navečer polako nadolaziti uzrokovati će pretežno oblačno vrijeme, u gorju uz mogućnost mjestimične slabe kiše. U petak ujutro valja očekivati maglu i nisku naoblaku koja se može i dulje zadržati. Puhat će većinom slab, tek rijetko i umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 6 do 14 °C, a dnevne između 18 i 23 °C, piše Istramet.

Sve je to uvertira u značajniju promjenu vremena koja nas očekuje u nedjelju, uglavnom u noći s nedjelje na ponedjeljak, kada se prognozira kiša s burom i osjetan pad temperature. Prema sadašnjim prognostičkim modelima, ovakvo bi vrijeme trebalo potrajati i tijekom ponedjeljka prijepodne, no već od utorka se ponovo nastavlja djelomice sunčano i maglovito vrijeme s visokim dnevnim temperaturama.

Vakula je rek'o…

Zoran Vakula također je jučer komentirao aktualne vremenske prilike rekavši da će period od 12. do 22. listopada ove godine ostati zapisan kao jedno od malobrojnih sasvim suhih razdoblja, što je neuobičajeno za ovo doba godine. Osim što je u nekim dijelovima Hrvatske u zadnjih 10 dana kiša potpuno izostala, mnoga mjesta bilježe iznadprosječno visoke najviše dnevne temperature zraka. Primjerice, ukoliko se nenadano nešto ne promijeni za vikend, u Maksimiru će period od 12. do 21. listopada biti prvi niz od 10 dana u povijesti mjerenja s najvišom temperaturom zraka, 20 °C i višom, istaknuo je Vakula, a slične se iznimnosti bilježe i u drugim krajevima Hrvatske.

- Lagani pad tlaka zraka i sve češći i osjetniji jugozapadnjak i jugo predznak su završetka djelovanja anticiklone u našem dijelu Europe i skore promjene vremena, s oborinama i zahladnjenjem. Prošlih smo dana od oborine imali samo mjestimičnu izmaglicu i rosulju iz niskih oblaka i magle, najčešće na zadarskom području, a već od subote na Jadranu će biti i češće i zamjetnije oborine, osobito na sjevernom dijelu, najavio je Vakula, te potvrdio da će u nedjelju u kasnim poslijepodnevnim satima, a osobito u noći na ponedjeljak, posvuda uslijediti pljuskovi, ponegdje i obilniji, praćeni munjama i gromovima. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u unutrašnjosti kratkotrajno i jak, a i temperatura će se naglo sniziti pa će u gorju biti moguć i snijeg.

Gradovi sa 200 dana magle

Kosa vam se kovrča, rublje na štriku umjesto da se suši bude još vlažnije nego kada je izvađeno iz mašine, sve vam se lijepi od vlage, ne možete normalno disati, niste baš najbolje raspoloženi, bole vas kosti - na sve se to ljudi žale ovih dana. O magli je zanimljiv tekst objavio i portal Meteo-info ističući da magla nije ništa drugo nego oblak pri tlu.

Listopadski dani i u našoj zemlji često počinju maglom koja ponekad zna potrajati i čitavo prijepodne, a u dijelovima zemlje i dobar dio dana. Ipak, u većini listopadskih dana magla se do sredine dana povuče, a nakon nje često se pojavi i sunce. Magla je vrlo česta na sjevernom Jadranu, osobito na zapadnoj obali Istre, i upravo naše područje ima najviše dana s maglom na hrvatskoj obali Jadrana. Ova magla, piše Meteo-info, nastaje zbog advekcije zagrijanog vlažnog zraka iz doline rijeke Po nad hladnije more gdje se zrak kondenzira i nastaje magla. Ta magla nošena slabim vjetrom često se proširi po cijelom sjevernom Jadranu. Ipak, najmaglovitijim gradom u Hrvatskoj se smatra Varaždin sa više od 50 maglovitih dana godišnje. Ako vam se to čini previše, znajte da postoje mjesta na Zemlji na kojima se magla ne povlači danima, tjednima, pa i mjesecima. Jedno od takvih mjesta je područje oko otoka Newfoundland u Kanadi, koje uz Point Reyes nedaleko San Francisca, ima više od 200 maglovitih dana godišnje! (Patricija SOFTIĆ)