NAJNOVIJE


UPITNA BUDUĆNOST PULSKOG NOGOMETNOG PRVOLIGAŠA

Mladi talenti odlaze, prva momčad još uvijek na čekanju


Prvi dani 2018. u Istri 1961 prolaze pod varijacijom Sokratove ''znam da ništa ne znam''. Dok ostali klubovi promišljaju o strategijama prijelaznog roka i dogovaraju tijekove pripremnih ciklusa, u pulskom prvoligašu sve je zamrznuto u iščekivanju konačnog odgovora – hoće li se ili ne pojaviti novi vlasnik?

Dok rijetki pojedinci zaduženi za pregovore pokušavaju doći do spasonosnog rješenja, klupski zaposlenici, igrači i treneri do daljnjega su raspušteni. Čak ni preostali članovi seniorske momčadi trenutno ne razmišljaju o datumu novog okupljanja.

- Nemam na temelju čega pozvati dečke da počnemo s radom, dok ne budemo sigurni da će se situacija riješiti i da će klub nastaviti funkcionirati – razumljivo obrazlaže šef stručnog stožera, Darko Raić Sudar.

Ostatak igrača prve momčadi, koji su izgurali polusezonu do kraja te još uvijek strpljivo čekaju vijest hoće li ih Istra 1961 trebati na proljeće ili im je tražiti novi klub, u posljednje su vrijeme izvan dotoka informacija.

Informacije iz medija

- Nitko ništa ne javlja. Sve što čujem, doznajem iz medija - iz Vinkovaca poručuje Tomislav Čuljak. - Nedavno sam ovdje sreo i trenera Raića Sudara koji je bio u posjeti rodbini, ali ni on nije znao ništa detaljnije reći. Ja lagano treniram i čekam informaciju, komuniciram tek s ostalim suigračima, a kod njih je situacija ista. Rečeno nam je da se nešto događa po pitanju pronalaska vlasnika, ali nitko ne zna ništa konkretno. Pričekat ćemo još nekoliko dana, jer već idućeg tjedna većina klubova počinje s pripremama i ako se u Puli ništa ne dogodi, za očekivati je da se i mi preostali igrači polako raziđemo – rekao je Čuljak.

Nažalost, Istra 1961 već duže vrijeme nema argumenata kojima bi zadržala kadar na okupu. Podsjetnika radi, od druge polovice studenog pulsku je svlačionicu temeljem neplaćenih potraživanja napustilo već osam prvotimaca, zaključno s Renatom Gojkovićem koji je to učinio nakon završetka polusezone. To već sada znači da će Istra 1961, ukoliko klub preživi i dobije novog vlasnika, imati težak zadatak složiti momčad za nastavak natjecateljske sezone.

Pritom su, da stvar bude gora, neki od ponajboljih igrača pojačali upravo redove prvoligaških konkurenata, poput Davida Puclina koji je zajedno s Tomom Kitanovskim potpisao za koprivnički Slaven Belupo. Također, najbolji strijelac juniorske momčadi, te jedan od mladića koji su jesenas skupljali prve seniorske minute, Vice Miljanić, također napušta klub i navodno je na putu prelaska u redove Rudeša. To je vijest koja već zadire i u slijedeći od niza problema, a tiče se mlađih kategorija Istre 1961 na koje se trenutna situacija itekako odražava.

Vijesti ispod radara

Naime, uz raspad seniorskog kadra i ojačavanje konkurencije, posebno poguban proces koji je zadesio Puljane jest osipanje talenata iz omladinskog pogona. Ispod radara prolaze vijesti da i neki od najperspektivnijih dječaka iz mlađih dobnih kategorija (npr. Giljanović, Mionić, Nikl …) napuštaju Istru 1961 u potrazi za sigurnijim uvjetima u kojima će nastaviti nogometni razvoj. Za eventualno reanimirani pulski klub to će zaista biti teška i nepopravljiva šteta! A u konačnici i još jedan pokazatelj da bez ozbiljnog prvoligaša sve one priče o skrbi za razvoj mladih sportaša poprimaju sasvim drugačiji kontekst.

(Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter