NAJNOVIJE


TKO TO MRZI ŽIVOTINJE:

Od Božića do sveta Tri kralja u Umagu otrovano osam mačaka


Još jedna otrovana mačka otkrivena je u starogradskoj jezgri Umaga, i to je već osma od Božića, rekla je nam je Sabina Todorović koja nas je pozvala na mjesto otkrića nemilog događaja. Mlada mačka bila je ljubimica dječaka Eduana Hasanija koji ju je danima tražio i nažalost, pronašao mrtvu u blizini svoje kuće.

- Ovo nije opasno samo za mačke, nego i pse, a posebice ljude, radi mogućeg ugriza otrovane životinje. Osim toga, sramota je za moj grad Umag, turističko mjesto da se takve stvari događaju u povijesnoj jezgri gdje turisti šetaju razgledavajući starine i da sjede u ribljim restoranima gledajući oko sebe mačke kako bespomoćno ugibaju u neotklonjivoj boli, izjavila je Todorović.

Vijećnik Koraca traži izgradnju azila

Dodala je kako neki ugostitelji već dugo prijete "tamanjenjem" mačaka, pa možda se među njima i krije "trovač", jer se trovanje mačaka počelo događati između Božića i Nove godine kada su otvarali restorane, konstatirala je Todorović.

Od veterinara Tomislava Mijatovića iz Veterinarske stanice Rijeka koji radi u ambulanti u Bujama, koji je došao po lešinu, saznajemo da je stari grad jedina lokacija u Umagu gdje ovih dana nailazi na mrtve mačke, a ne može nam sa sigurnošću potvrditi da li se radi o trovanju jer obdukcija nije obavljena.

- Imamo s Gradom Umagom, u skladu sa zakonskim obvezama, potpisan ugovor za 2018. godinu o pružanju usluga veterinarske zdravstvene zaštite napuštenim i izgubljenim životinjama, što podrazumijeva trajnu sterilizaciju, davanje antiparazitika, cijepljenje, odvoženje lešina, zbrinjavanje lutalica i izgubljenih životinja te ostalo, izjavio je Mijatović i dodao da se prema novome Zakonu o zaštiti životinja, mačke smatraju slobodnim živućim životinjama koje ne moraju imati vlasnika. No, u Umagu se profilirala grupa volontera, ljubitelja mačaka i osviještenih građana koji na brojnim lokacijama grada skrbe o dobrobiti mačaka, izjavio je Mijatović.

S obzirom da na području grada ne postoji azil za napuštene životinje ili lutalice, gradski vijećnik Daglas Koraca (IDS) u ime članova udruge za zaštitu životinja "Oaza" na jednoj od jesenskih sjednica Gradskog vijeća zalagao se za žurno osiguranje parcele te izgradnju azila na području Grada Umaga po uzoru na Pulu i druge veće gradove u Istri, jer sama udruga "Oaza" još od 2002. godine nije uspjela taj problem riješiti sustavno, odnosno bez ozbiljne podrške Grada. Na Koracin zahtjev gradonačelnik Vili Bassanese je odgovorio da zakonom nije jasno definirana mogućnost izgradnje takvih objekata u općinama i gradovima, pa stoga Grad Umag za sve veterinarske zdravstvene usluge, kao i zbrinjavanje napuštenih životinja ima ugovor s Veterinarskom stanicom Rijeka u Bujama.

U Bujama se gradi mali azil za pse

- Istina je da imamo obvezu obavljanja ranije spomenutih usluga za Grad Umag, ali smo limitirani sredstvima za pružanje određenih usluga, primjerice sterilizacija. Naime, Zakon koji je na snazi od listopada 2017. predviđa obaveznu skrb gradova i općina nad kontrolom razmnožavanja, odnosno trajnu sterilizaciju, međutim, nakon konzumirane usluge i potrošenih ugovorenih sredstva, nije pojašnjeno kako ih obvezati da se i dalje nastavi s pružanjem tih usluga i stoga pribjegavamo dogovoru s njima, kazuje Mijatović, dodajući da je novi zakon određeniji i obvezujući u tumačenju odredbi za izgradnju azila za napuštene i izgubljene životinje. Najavio je da se pri Veterinarskoj stanici u Bujama gradi mali azil za pse koji će moći prihvatiti do pet napuštenih pasa, a dosad su koristili tu vrstu usluge u Liču. Iz svega se može zaključiti da bi volonteri iz udruge "Oaza" trebali pripremiti Plan zaštite, zbrinjavanja, registracije i udomljavanja mačaka, a udruga bi sada s punim pravom trebala pokrenuti postupak iznalaženja prostora za izgradnju azila/skloništa na području Umaga ili više povezanih općina i gradova.

Slučaj prijavljen redarima i policiji

Od Tomislava Mijatovića saznali smo da je slučaj prijavljen komunanim redarima Grada Umaga i policijskoj postaji Umag koja bi trebala provesti istragu. Nažalost, obdukcija nije napravljena jer Zakonom nije definirano tko bi pokrio troškove analize koja se radi u Zagrebu. Na poziv komunalnih redara iz Veterinarske stanice obavljeno je samo neškodljivo uklanjanje životinja u skladu s ugovornom obvezom. Isto tako, doznajemo da je udruga “Oaza” u fazi osipanja članstva, pa aktivisti djeluju samostalno u različitim kvartovima grada, brinući o izgladnjelim i zapuštenim mačkama. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter