NAJNOVIJE


GRADONAČELNIK UMAGA UPUTIO OTVORENO PISMO SUGRAĐANIMA I ISTRANIMA

Bassanese: Građani uskratite potporu inicijativi "Narod odlučuje"


Gradonačelnik Vili Bassanese svojim sugrađanima i žiteljima Istre preporuča da ne potpisuju inicijativu pod nazivom "Narod odlučuje". Riječ je o inicijativi koja traži raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava kao i o smanjenju saborskih zastupnika.

U Umagu i drugim istarskim gradovima već je započelo prikupljanje potpisa za referendumska pitanja.

"Grad Umag uvijek podržava demokratsko pravo prikupljanja potpisa na javnim površinama te nije nikada dvojio da administrativnim zaprekama navedeno onemogući.

No, ovoga puta, kao gradonačelnik Grada Umaga i predsjednik SDP Istarske županije, moram odlučno reagirati i upoznati građane s nastojanjima inicijative "Narod odlučuje" da kroz vrlo lukavo smišljenu i nadasve protuustavnu namjeru želi nacionalnim manjinama, odnosno njihovim predstavnicima, uskratiti pravo na glasanje o povjerenju Vladi i o prihvaćanju proračuna. Želim upoznati građane da se potpisivanjem peticije pokreće inicijativa kojom se našim sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina, oduzme postojeće zakonsko ustavno pravo na jednakost. Ne dovodeći u pitanje pravo svakog pojedinca na izjašnjavanje, ne mogu prihvatiti činjenicu da se u 21. stoljeću, bilo kakvom inicijativom, traži smanjenje prava čovjeka. Radi se o našim državljanima, našim sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina koji s nama dišu isti zrak, dijele naše probleme i svakodnevicu te, kako uvijek napominjem, čine naše najveće bogatstvo.

Živjeti u zajednici je civilizacijski doseg i potreba, no živjeti u zajednici u kojoj djelima pokazujemo da je raznolikost bogatstvo je realnost i ponos, kako Grada Umaga, tako i Istre. Uvažavati, razumjeti, prihvatiti, vrijednosti su na kojima dnevno radimo, a čuvajući te vrijednosti služimo kao primjer boljeg svijeta u kojem većina čuva manjinu, ali i manjina cijeni većinu.

Pozivam sve građane Umaga i Istre da uskrate potporu inicijativi "Narod odlučuje" i da tako zajedno dokažemo da nikome ništa ne oduzimamo, već da dajemo, da Istra živi i diše antifašizam, jednakost, ravnopravnost i multikulturalnost," stoji u pismu Vilija Bassanesea. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter