NAJNOVIJE


IVAN JAKOVČIĆ DOMAĆIN SUSRETA HRVATSKIH I FRANCUSKIH PROIZVOĐAČA ČEŠNJAKA U BRUXELLESU

Bez domaćeg češnjaka nema kvalitetne kuhinje


Naš češnjak je vrhunski proizvod kojeg želimo zaštititi na razini EU-a i on treba doista postati kralj europske gastronomije, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u svojstvu domaćina susreta hrvatskih i francuskih proizvođača češnjaka koji je pod nazivom „Češnjak-kralj europske gastronomije“ održan u Bruxellesu. Češnjak uzgojen u Europi je proizvod vrhunske kvalitete kojeg moramo zaštititi, dodao je. "Ako znamo da se više od 90 posto češnjaka proizvodi u Aziji, a tek malo više od tri posto u Europskoj uniji, od čega polovica u Španjolskoj, tada je jasno kakve mogućnosti za proizvodnju češnjaka imaju druge mediteranske članice EU-a, kazao je Jakovčić.

Konferencija o ulozi češnjaka u europskoj gastronomiji okupila je petnaestak proizvođača iz Istre i Dalmacije te desetak proizvođača češnjaka iz gradića Piolenca u francuskoj regiji Provansi.

- Češnjak je za europsku gastronomiji važan jer je on sastojak koji pojačava okus jelima, odličan je za zdravlje i nema nikakvih mana, kazao je predsjednik Udruge proizvođača češnjaka iz Piolenza Stephane Massonnet.

Osnivačica Udruge proizvođača češnjaka "Šarac" Zorka Turković, smatra da nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući. Češnjak je iznimno ljekovit, posebice za krvožilni sustav. Bili bi zdraviji kada bismo ga više koristili u prehrani, istaknula je   ona.

- U gastronomiji potreban nam je kvalitetan češnjak prepoznatljivog okusa i mirisa, a treba ga koristiti što je više moguće, smatra profesor u Školi za turizam, ugostiteljstvo i turizam u Puli Robert Perić.

Dario Antonac je kazao da su ciljevi nedavno osnovane Udruge proizvođača istarskog češnjaka, čiji je član, uz dvadesetak istarskih proizvođača, i europarlamentarac Jakovčić,   zaštita sjemena crvenog češnjaka, postizanje bolje tržišne cijene i proboj na tržište Slovenije, Italije i Austrije.

Udruga proizvođača istarskog češnjaka osnovana je 18. veljače uz sudjelovanje 16 članova. Novoosnovana udruga preuzela je zadatak pokretanja službenog postupka zaštite istarskog češnjaka kao proizvoda s oznakom izvornosti ili geografskog podrijetla. Važna je i podrška porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam koji će osigurati stručnu pomoć proizvođačima kad je riječ o rokovima sadnje, sjetve, berbe, gnojidbe i zaštite kao i u postupku zaštite.

U Hrvatskoj su dućani preplavljeni jeftinim, uglavnom kineskim češnjakom, za što se godišnje potroši gotovo 18 milijuna kuna, a čini 90 posto potrošnje češnjaka u zemlji. Domaći se rijetko se može naći osim na zelenim tržnicama.


Podijeli: Facebook Twiter