NAJNOVIJE


BRKAČ  

Živi zid podnio kaznenu prijavu protiv sudaca i odvjetnika zbog nezakonite deložacije obitelji Milanović


Politička stranka Živi zid i obitelj Milanović iz Brkača koju zastupa odvjetnica Ivana Buić podnijeli su riječkom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kaznenu prijavu protiv 18 osoba, među kojima je i nekoliko istarskih sudaca, javnih bilježnika, zaštitara, te vlasnika ili djelatnika kreditno-štednih zadruga, među kojima je i troje osoba s austrijskom adresom. Razlozi i sadržaj ove kaznene prijave predstavljeni su javnosti na konferenciji za novinare koja je održana u Brkaču, na imanju obitelji Milanović koja je u lipnju ove godine bila nasilno deložirana uz još neviđen angažman policijskih snaga, ali je u međuvremenu izborila pravo povratka u svoj dom.

Otvarajući pressicu, predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je da slučajevi zbog kojih se podnosi ova kaznena prijava pokazuju da Hrvatska nije pravna država, već u njoj vlada "debela sprega države i mafije", a umjesto da obrani svoje građane od nezakonitog djelovanja austrijskih kreditnih zadruga, hrvatska je država svoje građane žrtvovala. Kad bi se željelo zaustaviti ove nezakonite djelatnosti na štetu hrvatskih građana koji ostaju bez svojih domova i imovine, trebalo bi udariti u samu srž hrvatskog pravosuđa, ustvrdio je Sinčić.

Podrška izostala

Odvjetnica Ivana Buić je rekla da ipak vjeruje u konačnu pobjedu pravne države, iako se slične kaznene prijave podnose već pet godina širom Hrvatske, ali se na osnovu njih dosad ništa nije poduzimalo. Vijećnik Živog zida u Skupštini Istarske županije Damir Grünbaum podsjetio je na deložaciju obitelji Milanović u lipnju ove godine, kad je 80 policajaca blokiralo cestu, pa su se turisti pitali radi li se o nekom terorističkom napadu. O toj su deložaciji bili obaviješteni i istarski župan i direktor županijske Turističke zajednice, ali je nažalost izostala njihova bilo kakva podrška, ustvrdio je također Grünbaum, i podsjetio da su austrijske kreditne zadruge u Hrvatskoj plasirale 300 kredita u vrijednosti od 500 milijuna eura, što je dosad bilo razlogom deložacije više od 200 obitelji. Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac nazvao je hrvatsko pravosuđe rak-ranom hrvatskog društva, te ustvrdio da ni u Saboru ne postoji volja za rješavanje problema ovrha koje pokreću austrijske zadruge, iako je dokumentacija o svom tom djelovanju dostupna.

- Još se nije dovoljno napljačkalo, Hrvatska je premrežena negativnim utjecajima, pa se svi pokušaji da se to riješi blokiraju. Pozivam hrvatske institucije da proglase moratorij na sve deložacije koje provode RBA zadruge, rekao je Bunjac na pressici u Brkaču.

- Građani se ipak organiziraju i pružaju otpor, a pružat će ga i dalje, dok se ne pokrenu ljudi koji bi im trebali pomagati po službenoj dužnosti. Povratak obitelji Milanović u njihov dom naša je velika pobjeda, dodao je Ivan Vilibor Sinčić.

Zločinačka operacija

Kaznena prijava predstavljena na ovoj pressici sadrži 23 stranice, a podnijeta je poimence protiv Alfreda Graggla, Franza Kreinza, Karla Trohe (sva trojica s austrijskim adresama), tvrtke RBU Nekretnine iz Medulina, javnih bilježnika Denisa Krajcera i Franka Čerina iz Pule, odvjetnika Ranka Đokića iz Pule, zemljišno-knjižne referentice iz Pazina Nade Milotić, sudaca općinskog suda u Pazinu Emanuela Radolovića, Denisa Heka i Alena Barbića, sudskog ovršitelja Romana Basanića iz Poreča, zaštitara Davora Dokmanovića i Nenada Dragije iz Zagreba, sutkinje Vlatke Markuš iz Poreča, sutkinje Biljane Pamić iz Pazina te sutkinje Helene Božović Sladaković iz Pule. Svima njima stavljaju se na teret različita djela povezana s ilegalnim plasiranjem višemilijunskih iznosa u eurima lažno prezentiranih kao bankarskih kredita s ciljem stjecanja vlasništva nad vrijednim nekretninama, zatim sa zlouporabom ovlasti, krivotvorenjem dokumenata, nelegalnim provođenjem ovrha, podnošenjem lažnih kaznenih prijava, i raznih drugih inkriminiranih aktivnosti povezanih s deložacijom obitelji Milanović iz njihova doma u Brkaču.

Nakon navođenja mnoštva detalja, datuma, dokumenata i imena, kaznena se prijava zaključuje konstatacijom da se "radi o vrlo pomno i detaljno isplaniranoj zločinačkoj operaciji u kojoj je svatko od okrivljenih važna karika, bez čijeg protupravnog djelovanja i činjenja ne bi bilo moguće ostvariti krajnji cilj i namjeru, a to je nezakonito otuđenje imovine Lina i Nadije Milanović, egzistencijalno i svako drugo uništenje obitelji Milanović i šire, te nanošenje štete RH kako u materijalnom, tako i u smislu državnotvornog i financijskog suvereniteta iste". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter