NAJNOVIJE


POLICIJA SAVJETUJE

Počela sezona grijanja, provjerite dimnjake


Tijekom jučerašnjeg dana, na području Policijske uprave istarske, evidentirana su dva požara dimnjaka. Oko 17.15 sati, u mjestu Juricani kod Umaga, došlo je do zapaljenja čađi u dimnjaku u ugostiteljskom objektu, u vlasništvu 61-godišnjaka, pri čemu nije nastala nikakva materijalna šteta. Vlasnik će policiji dostaviti potvrdu o čišćenju dimnjaka.

Drugi požar dogodio se oko 20 sati, u mjestu Sveti Martin na području Buzeta, uslijed neodržavanja dimovodnog kanala, došlo je do zapaljenja nakupljene čađi i smole u dimnjaku u kući, u vlasništvu 77-godišnjaka, pri čemu nije nastala materijalna šteta. Protiv vlasnika radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, slijedi obavijest nadležnom inspektoratu.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Također savjetujemo slijedeće: ne palite krute energente u kućištima za gorivo, prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari), očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta, provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,

plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali, ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

Obavezno pozovite dimnjačara: ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'',   kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova), ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom,       ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter