NAJNOVIJE


NA PULSKOJ BUNARINI VESELO DOČEKAN ZAŠTITNIK DJECE I POMORACA

Sveti Nikola dijelio bombone, Krampus spremio šibe


Najmlađi Puljani koji su se u velikom broju okupili večeras u pulskoj lučici Bunarina na Verudeli s nestrpljenjem su čekali trenutak dolaska Sv. Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, koji je, kako to već godinama nalaže tradicija, stigao brodom. Prigodni i to pjevni program izveo je zbor Zaro i već poznatim pjesmama rasplesao djecu, ali i njihove roditelje, dok je, u očekivanju sv. Nikole, svoju malu predstavu izveo i Teatar Naranča.

Program dočeka Sv. Nikole iz godine u godinu sve je posjećeniji, pa su roditelji mogli iskoristiti ovogodišnju novost i do Bunarine stići besplatnim autobusom i na vrijeme zauzeti svoje mjesto što bliže bini i omiljenom djedici. Svoje mjesto među okupljenima imao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Oduševljena djeca

A na samu naznaku da se bini približava sv. Nikola na brodu, obalom se prolomio uzdah oduševljenja. "Moram vas pitati, djeco, kao i svake godine, jeste li bili dobri, jeste li slušali roditelje, tete u vrtiću i učiteljice u školi? Jeste li prali zubiće? I spremili čarapu ili čizmicu na prozor", pitao ih je sv. Nikola i redom dobivao odgovor "da". To je rastužilo i razočaralo Krampusa koji je svoje šibe morao spremiti za iduću godinu, dok je sv. Nikola s pomoćnicima - vilenjacima svoj dobroj djeci podijelio bombone.

Iako su brojni okupljeni mališani sa strahom iščekivali hoće li ih darivati Krampus mrkim šibama ili će ipak njihova godišnja dobrota biti nagrađena slatkišima svetog Nikole i - naravno da su bomboni planuli u trenu!

Nagrade dobrima

- Mi već godinama dolazimo čekati Svetog Nikolu, još dok je dolazio brodom na rivu, kod katedrale. I ove smo godine dobili bombone, jer smo bili dobri, rekli su nam uglas brat i sestra Blašković, 9-godišnja Lucija i 6-godišnji Dominik.

Lucija je dodala da su o Svetom Nikoli učili i u školi, a i kod kuće su dobili poklone. Na upit što im je sve donio sv. Nikola, kratko su odgovorili "svašta". Eto, Sveti Nikola očito zna da treba nagraditi dobru djecu!

Kao i svake godine dosad, organizacija dočeka Svetog Nikole djelić je događanja u sklopu programa pod nazivom "Prosinac u Puli". (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter