NAJNOVIJE


MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI FESTIVAL

Gabriella Uhl glavna selektorica natječaja Rovinj Photodays 2018


Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays objavio je u da će ovogodišnjim natječajem, koji traje do kraja siječnja, kao glavna selektorica žirirati povjesničarka umjetnosti i kustosica Gabriella Uhl.

Gabriella Uhl docentica je i voditeljica programa za dizajn i menadžment u umjetnosti na magistarskom studiju Sveučilišta Metropolitan u Budimpešti, a predaje i na Sveučilištu u Kapošvaru, na Odsjeku za teoriju umjetnosti i povijest umjetnosti.

Radi kao likovni kritičar i free-lance kustosica, a bila je i istraživačica na Mađarskoj akademiji znanosti te glavni kustos Muzeja Ernst, vodećeg suvremenog izložbenog prostora u Budimpešti te je četiri godina provela u baltičkim zemljama kao dopisnica vodećih mađarskih likovnih časopisa i istraživač u Centru za suvremenu umjetnost (Tallinn, Riga).

Bila je kustosica mađarskog paviljona na Biennalu u Veneciji, 2013. godine, kustosica Mjeseca fotografije u Budimpešti, a imenovana je i za glavnu kustosicu fotografskog festivala u Budimpešti za 2018.

Očekuje se da će se na ovogodišnji natječaj Rovinj Photodaysa prijaviti više od deset tisuća radova u sedam natjecateljskih kategorija - Arhitektura, Pejzaž, Portret, Tijelo, Moda, Dokumentarna fotografija i Umjetnički koncept.

Sredinom veljače održat će se prvi krug žiriranja u kojem će nacionalni selektori izabrati po pet nominiranih autora iz svoje zemlje u svakoj kategoriji.

U drugom krugu glavna selektorica Gabriella Uhl, odabrat će finaliste i pobjednike jedanaestog izdanja rovinjskog festivala, jednog od najvećih festivala fotografije Jugoistočne Europe koji se održava od 2008. u organizaciji udruge Livingstone i Astorie d.o.o.

Troje najuspješnijih autora iz svake kategorije bit će predstavljeno u sklopu velike putujuće izložbe, kataloga i službene web stranice, gdje će se objaviti i imena finalista.

Gabriella Uhl otvorit će u Rovinju 4. svibnja, prvi dan festivala, završnu izložbu finalista, a dobitnik Grand Prixa objavit će se na svečanoj dodjeli nagrada dan kasnije.

Sveukupni pobjednik Festivala osvaja samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom na danima Photodaysa u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u jesenjem terminu.

U sklopu velike završnice u Rovinju organizirat će se niz radionica, predavanja, pregleda portfolia, petnaestak izložbi, a sudjeluju međunarodni stručnjaci za fotografiju i fotografi iz čitave regije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter