NAJNOVIJE


DOLAZI POLARNA HLADNOĆA:

Zima će ovaj tjedan pokazati zube, Istra će se lediti na -15 °C

(M. MIJOŠEK)

"Zimi nije kraj, Europi prijeti polarna hladnoća", naslov je objave na facebook stranicama Istrameta. U tekstu se navodi da je analizom aktualnih prognostičkih modela došlo do zaključaka kako zima u Europi tek počinje. Iako je riječ o dalekim prognoziranim terminima, sredinom treće dekade sve je izglednije spuštanje hladne polarne mase na dio europskog kopna. Što bi to moglo značiti za Istru pitali smo ekipu Istrameta.

- Pred nama je razdoblje pravog zimskog vremena koje će prema svemu sudeći potrajati do kraja mjeseca. Do subote nas očekuje dosta oblaka i bure. Temperature zraka bit će ujednačene, jutarnje vrijednosti kretat će se od -1 °C u unutrašnjosti do 3 °C uz obalu, a dnevne vrijednosti od 3 u višim dijelovima središnje Istre do 7 °C uz obalu u najtoplijem dijelu dana, kaže Petar Radovan.

Uslijed dolaska veće količine vlažnog zraka iz Sredozemlja, povremeno će biti slabih oborina, naročito u četvrtak i petak kada je u središnjoj Istri izgledan mjestimičan snijeg iznad 300 metara nadmorske visine, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, a uz obalu je moguća susnježica.

- Ipak, čini se da nas najveća meteorološka uzbuđenja očekuju krajem tjedna kada je sve izgledniji dolazak iznimno hladnog, odnosno polarnog zraka sa sjeveroistoka Europe. U takvoj situaciji valja očekivati razvedravanje, jačanje bure te drastičan pad temperature zraka. U unutrašnjosti Istre pritom bi se minimalne vrijednosti temperature zraka mogle sniziti do -15 °C, a uz obalu -5 °C. Dnevne vrijednosti tek bi uz samu obalu bile više od 0 °C, a osjećaju hladnog vremena doprinosila bi bura. Zbog mogućnosti dolaska polarnog udara, ali i prognoziranog termina koji izlazi iz okvira sedam dana te mogućih korekcija prognoza, savjetujemo idućih dana intenzivno praćenje meteoroloških izvještaja kako bi se mogli pripremiti te na vrijeme zaštititi biljke i imovinu, kaže Radovan.

(Leonid SLIJEPČEVIĆ)