NAJNOVIJE


PODNAR DEMANTIRAO VIJEST DA PRVAK RUSIJE KUPUJE PULSKI KLUB

Ne znam odakle se sada pojavio Spartak


Pitanje je uvijek isto, nažalost i odgovor kad je Istra 1961 u pitanju.

- Nema ništa novog u vezi s vlasničkim pitanjem - ponovio nam je jučer Darko Podnar istu rečenicu koju nam je rekao dan, a bogami i dva dana ranije. - U svakodnevnom sam kontaktu s potencijalnim ruskim vlasnikom, odnosno njegovim posrednicima koji su me pitali još neke informacije što su ih zanimale, usto neke stvari oni međusobno dogovaraju, ali još nema nikakvog konkretnog odgovora s njihove strane. To je jedina istina, premda se po forumima i portalima piše svašta i šire nekakve poluinformacije od kojih niti jedna nije točna.

Točna ili ne, jučer se tako proširila vijest da je anonimni kupac iz Rusije zapravo aktualni prvak te države, slavni Spartak iz Moskve koji bi, navodno, trebao podmiriti sve nastale dugove i usto isplatiti Michaelu Gloveru dva milijuna eura. Ta nam se cifra čini malo prenapuhanom jer je aktualni većinski vlasnik u međuvremenu poprilično smanjio svoja potraživanja, no sam spomen Spartaka dovoljan je da zagolica maštu, neovisno da li je riječ o suradnji nalik onoj između Alavesa i Rudeša ili ruski prvak namjerava u potpunosti preuzeti pulskog prvoligaša.

- Iskreno, meni je ta cijela priča u razgovoru s ljudima iz Srbije bila drugačije predočena i ne znam odakle se sada pojavio Spartak, no vjerojatno novinar koji je to napisao ima neke informacije koje ja ne znam pa bi za nešto više najbolje bilo da kontaktirate autora tog teksta - ogradio se Podnar.

Jedine nove vijesti koje posljednjih dana stižu s "Drosine", tiču se tako igrača koji su napustili zeleno-žutu svlačionicu. Početkom ovog tjedna broj seniora koji više neće braniti boje Istre 1961 narastao je na 11, tu je brojku potom uvećao Joao Escoval koji je iz Pule preselio u Rijeku, a sad se iščekuje tko će ponijeti "nesretnu" trinaesticu. Kandidata je više, a najbliži tome je Ivan Matjaž, Ukrajinac koji je "čiste" papire mogao uzeti već davnih dana jer je ugovor s pulskim prvoligašem potpisao 1. srpnja prošle godine i potom u narednih šest mjeseci nije od kluba dobio niti lipu.

U periodu u kojem je "volontirao", Matjaž je odigrao 15 prvenstvenih utakmica, na terenu proveo 1.004 minute i postigao jedan pogodak, a njegov bi učinak sigurno bio puno bolji da je situacija u klubu bila sređenija. Uvjeren je u to bio i Darko Raić Sudar, koji je u više navrata napomenuo da se nakon svih problema koji su ga zadesili u ratom razorenom Donjecku, Ukrajinac teško bori s pulskom besparicom i ne uspijeva biti fokusiran na teren, ali pritom nikad nije propustio istaknuti da je riječ o iznimno korektnom i poštenom čovjeku. Potvrdio je to Matjaž ovih dana kad je nazvao trenera te mu zahvalio na korektnosti i obavijestio da je, premda ima neke ponude, spreman ostati u Istri 1961 ako mu se podmire sva dugovanja.

Da bi se to i ostvarilo, u klub bi trebao stići toliko iščekivani novi vlasnik, ali od toga zasad još uvijek nema ništa. Optimizam na "Drosini" je po tom pitanju porastao kad je na nju krajem prošlog tjedna aterirala delegacija iz Srbije, koja je u ime jednog ruskog poslovnog čovjeka stigla na pregovore oko kupnje većinskog paketa dionica. Razgovarali su tom prilikom s operativnim direktorom Darkom Podnarom, prikupljali informacije i kod trenera Darka Raića Sudara, dali i ponudu koju je izvršni direktor Michael Glover, navodno, prihvatio, no "bijeli dim" koji su mnogi očekivali već početkom ovog tjedna, nije se pojavio.

Pripisalo se to Božiću po julijanskom kalendaru koji je odvratio pažnju s poslovnih pregovara, ali na pragu je već i Nova godina, a konačno rješenje još se ne ukazuje i strpljenje igrača, one nekolicine najizdržljivijih čiji se papiri još uvijek nalaze u nekoj ladici "Drosine", stiglo je do samog kraja. Oni optimistični među njima gajili su nadu da bi u srijedu ili četvrtak mogli započeti s pripremama za drugi dio sezone, što su svi ostali hrvatski prvoligaši već napravili, ali to se nije dogodilo i ako se nešto na tom planu ne promijeni u narednih dan-dva, skloni smo se prikloniti tvrdnji da u ponedjeljak Istra 1961 više neće imati niti jednog seniorskog igrača, a od toga do potpunog potonuća pulskog prvoligaša samo je mali korak. (Ivica CEROVAC)