NAJNOVIJE


NOVA INICIJATIVA

Počinju Susreti u gradskoj vijećnici


Predsjednik pulskog gradskog vijeća Tiziano Sošić svojim je dolaskom na ovo radno mjesto počeo promatrati Komunalnu palaču i vijećnicu iz jedne sasvim nove perspektive. Kao i svaki građanin koji prvi put uđe u jednu od najljepših građevina u Puli, dijeleći svoje dojmove s rodbinom i prijateljima shvatio je da mnogi građani nikada nisu kročili u Komunalnu palaču na Forumu, a i ukoliko jesu, primjerice, zbog prisustvovanja nekom vjenčanju, opet nisu vidjeli jednu od njenih najljepših prostorija, samu gradsku vijećnicu. Tako mu se, priznaje, rodila ideja da se pronađe adekvatan način da se Komunalna palača otvori za javnost.

- Imao sam podršku kolega i gradonačelnika koji su također smatrali da bi bilo dobro popularizirati gradsku palaču koja je zaista jedna reprezentativna građevina u našem gradu. U približno ovakvom obliku kakvu je danas poznajemo nastala je još 1296. godine restauracijom i preoblikovanjem postojećih građevina koje su na toj lokaciji i ranije služile sličnoj javnoj namjeni. Takvom tradicijom, a i samom zgradom, može se podičiti malo koji grad u Europi. Trebalo je osmisliti na koji način otvoriti vrata gradske palače građanima, pa se rodila ideja da se tu održavaju kulturna zbivanja, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sošić.

Prvi kulturni susret koji će se održati u gradskoj vijećnici biti pekosutra (petak) u 18 sati, a svojevrsni je poklon učenicima i studentima glazbene kulture u našem gradu. Kako je istaknula ravnateljica Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, učenici se jako raduju što će im se pružiti jedna ovakva zaista posebna prilika, a nadaju se da će jednog dana i sami moći participirati u kulturnim manifestacijama na ovom mjestu. Za njih će ovom prigodom nastupiti renomirana talijanska pijanistica Chiara Bertoglio s iznimno poznatim i popularnim ruskim klasikom "Slike s izložbe" Modesta Petroviča Mussorgskija. Daljnji će se programi, najavio je Sošić, koncipirati prema interesima građana, no budući da u gradskoj vijećnici ima mjesta za 80 osoba, na događajima će uvijek biti ograničen broj posjetitelja.

Slijedeći kulturni događaj koji će se održati u vijećnici trebao bi se dogoditi već u travnju slijedeće godine, a za sada je zamišljeno da se tako održavaju tri do četiri kulturna zbivanja godišnje kako bi što više građana moglo posjetiti vijećnicu. Ovu je inicijativu pozdravila i pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber koja smatra da je kultura općenito najbolji medij za približavanje nečega javnosti.

- Kulturne manifestacije se danas održavaju posvuda, imali smo ih i ispod zemlje, i na fasadama zgrada, ali nikad do sad u gradskoj palači. Stoga se jako veselimo svim visokokvalitetnim kulturnim sadržajima koji bi se ovdje mogli održavati, poručila je Kamber. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter