NAJNOVIJE

PRORAČUN OPĆINE IZNOSI NEŠTO MANJE OD 24 MILIJUNA KUNA

Dogradnja osnovne škole u Savičenti za nastavu ujednoj smjeni

Centar Svetvinčenta bit će uskoro bez automobila (D. ŠTIFANIĆ)

Na jednoj od posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Svetvinčenat prihvaćen je prijedlog rebalansa proračuna za 2017., a usvojen je i proračun za 2018. godinu težak 23.840.000 kuna. Proračun bi se u ove godine najviše trebao napuniti od uplata iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i europskih fondova, a po toj je stavci planirano čak 14,3 milijuna kuna. Prihodi od poreza bi trebali donijeti nešto više od pet milijuna kuna, dok se od komunalnog doprinosa i naknada planira namaknuti 1,9 milijuna kuna ili pola milijuna kuna više nego od prihoda koji će se ostvariti od prodaje imovine.

Nastavlja se ulaganje u razvoj općine

Na rashodovnoj strani najviše sredstava, odnosno nešto više 15 milijuna kuna otpada na razvojne projekte. Dakle, više od pola proračuna bit će utrošeno na više projekata koji su u fazi provedbe ili će se provoditi ove godine, a najznačajniji su partnerski projekti KulTERRA i KulTourSpirit. Jedinstveni upravni odjel će za realizaciju svojih planova potrošiti nešto više od 2,8 milijuna kuna, dok je za socijalu, zdravstvo i ostale društvene potrebe rezervirano 2,5 milijuna kuna, koliko iznosi i stavka za komunalno gospodarstvo, pod koje spadaju tekuće održavanje komunalne infrastrukture i gradnja objekata i uređenja komunalne infrastrukture. Predškolskom odgoju je namijenjeno 1,5 milijuna kuna, a za rad predstavničkih tijela još 630 tisuća kuna.

Što se tiče 2017., na području Općine Svetvinčenat je uređeno i prošireno groblje u Juršićima, u što je uloženo 710 tisuća kuna, a rezultat je novih 96 zemljanih ukopnih mjesta i 14 grobnica. Otvoren je i Visitor centar, vrijedan pola milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo turizma sudjelovalo s 216 tisuća kuna. Otvorena je stomatološka ordinacija, sanirana je crkva Sv. Kirina, uređen je društveni dom u Bibićima, uređene biciklističke staze, kanalizacija u Svetvinčentu je stavljena u funkciju i izrađeno je prometno rješenje za Juršiće i Svetvinčenat, kojim će se, između ostalog, centar Svetvinčenta zatvoriti za promet motornim vozilima. Organizirano je i uspješno održano nekoliko manifestacija, Fešta mladega vina, sira, rožic i Srednjovjekovni festival, a i te su manifestacije pridonijele više nego solidnim turističkim rezultatima: u 2017. Svetvinčenat bilježi 13 tisuća dolazaka i 124.469 noćenja.

Najmlađi su uvijek na prvom mjestu

Međutim, kako ističe zamjenik načelnika Dean Perković, općinska se uprava najviše ponosi činjenicom da je lani osiguran produženi boravak u Osnovnoj školi Svetvinčenat, proširen Dječji vrtić "Balončić" koji je dobio još jednu odgojnu skupinu, čime je riješen problem smještaja sve djece s područja Općine Svetvinčenat. Osim toga, za smještaj u Balončićima roditelji plaćaju jednu od najnižih cijena na području Istre: njihov dio iznosi 550 kuna po djetetu, a ostalo "pokriva" Općina.

Među najvažnijim investicijama, koje bi se trebale realizirati u ovoj godini Perković nabraja energetsku obnovu zgrade vrtića, za što je osigurano bespovratne 132 tisuće kuna, a planira se i nadogradnja kata na osnovnoj školi, čime bi se omogućila nastava u jednoj smjeni. Partner na ovom projektu je Istarska županija, a već je napravljen glavni projekt, pa se uskoro očekuje i građevinska dozvola, a sve s ciljem stvaranja boljih uvjeta za stotinjak učenika i nastavnika.

Ove godine započinje i uređenje zgrada unutar Kaštela, a u kategoriji socijalnog standarda Perković najavljuje daljnje sufinanciranje kupnje udžbenika, produženog boravka za osnovnoškolce, dok će pronatalitetnu politiku barem malo ojačati i mjera kojom se za svako novorođeno dijete roditeljima isplaćuje 2.000 kuna potpore.

(Leonid SLIJEPČEVIĆ)