NAJNOVIJE


UKRAJINA

U sukobima policije i Saakašvilijevih pobornika 16 ranjenih


Šesnaest osoba je ranjeno u srijedu u sukobima u Kijevu, u novom pokušaju vlasti da privede bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija, koji je postao žestoki protivnik ukrajinskih vlasti koje optužuje da djeluju pod utjecajem Kremlja.

Snage reda su rano ujutro pokrenule napad na šatorski kamp koji su postavili Saakašvilijevi pobornici ispred parlamenta i pokušali ga privesti, dan nakon prvog pokušaja, precizirala je policija u priopćenju.

Saakašvilijevi pristaše pružili su otpor i fizički se nekoliko puta suprostavili policiji, a četrnaest policajaca i dvojica aktivista sklonih Saakšviliju su ozlijeđeni u tim sukobima, prema podacima policije.

"Tražili su me, ali me nisu našli", rekao je Saakašvili novinarima u tom šatorskom naselju u središtu ukrajinske prijestolnice. Uz njega je bila supruga nizozemskog podrijetla Sandra Roelofs.

"Ovdje su samo miroljubivi ljudi, nema oružja", dodao je i ponovio poziv Ukrajincima da dođu na prosvjed ispred parlamenta tijekom večeri.

Kijev sumnjiči Saakšavilija da je želio nasilno preuzeti vlast tijekom nedavnih protukorupcijskih prosvjeda u Kijevu, za koje državno odvjetništvo tvrdi da ga financiraju osobe bliske bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, čiji je Saakašvili bivši saveznik, u srijedu je podržao državno odvjetništvo i kritizirao Saakašvilija i njegovu "bandu skitnica koje financira Moskva".

U Tbilisiju je tisuću pristaša bivšeg gruzijskog predsjednika prosvjedovalo na ulicama protiv njegovog uhićenja u Ukrajini.

Saakašvili je 2015. pozvan da bude guverner Odese, ukrajinskog grada na Crnom moru. Ostavku na dužnost guvernera podnio je nakon godinu i pol dana na dužnosti, optuživši Porošenka za korupciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter