NAJNOVIJE


OVOG VIKENDA ZA OKO 11 TISUĆA ISTARSKIH SKIJAŠA POČINJE TAKOZVANI BIJELI TJEDAN NA PADINAMA ALPA

Istrani će za snježne radosti potrošiti gotovo 30 milijuna kuna


Istarski skijaši i ovog siječnja, već tradicionalno kao i oko 240 tisuća Hrvata, odlaze na zimski godišnji odmor u planine. Ondje će uglavnom tjedan dana provesti na skijanju i uz druge zimske radosti. Istrani svoje siječanjsko skijanje uobičajeno provode u susjednoj Italiji, točnije u Dolomitima. No, dio naših skijaša odlazi u Sloveniju, Francusku i u Austriju. Prema podacima Istarskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu koji u svom sastavu ima više od 100 licenciranih učitelja skijanja, iz Istre na skijanje ovog vikenda odlazi oko 11 tisuća ljudi.

Puljani odlaze na Folgariju

Najviše popunjena odredišta su ona talijanska u regijama Trentino - Alto Adige, Veneto i nešto malo u regiji Friuli Venezia Giulia. Kronplatz, Val Gardena, Zonciolan, Piancavallo, Folgaria, Livigno, Passo del Tonale, Sexten samo su neka od talijanskih skijališta koji će ugostiti naše skijaše. Slovenija prednjači s Krvavcem i Kranjskom Gorom, dok će Austrija istarske skijaše ugostiti u Gerlitzenu, Nassfeldu i Innsbrucku.

Ono što svih zanima jest cijena tjednog aranžmana. Analizirajući ponude koje smo prikupili, zaključili smo da je prosjek po osobi za tjedno skijanje otprilike 2.700 kuna što uključuje šest noćenja u hotelu s tri zvjezdice te skijaška karta za šest dana. Pomnoži li se to s brojkom od 11 tisuća skijaša dobivamo iznos od 29,7 milijuna kuna. Toliko će naime istarski skijaši izdvojiti ovog siječnja za zimske radosti.

Floris Milohanović iz pulske putničke agencije Zeaturs kaže da u njihovoj režiji na skijanje odlazi oko 5.600 skijaša.

- U našoj organizaciji na skijalište Folgaria u talijanskoj pokrajini Trentino, udaljenoj 400 kilometara od Pule, i ove godine očekujemo da će krenuti oko 500 skijaša. Posljednjih nekoliko godina ovo talijansko skijalište omiljena je destinacija skijaša iz Pule. Govorimo o razdoblju između 7. i 12. siječnja. U nedjelju, 7 siječnja iz Pule prema Folgariji kreće nekoliko autobusa.

Većina gostiju će boraviti u hotelskim kapacitetima, ali ima i obitelji koje će biti u apartmanima. Što se tiče cijena, u ovom udarnom terminu šestodnevni aranžman koji uključuje pet polupansiona u hotelu može se dobiti već za 1.740 kune. Cijene petodnevne skijaške karte za skijalište Folgaria za odrasle iznosi ove godine 115 eura, dok za juniore 94 eura. Djeca do osam godina imaju besplatni ski pass, kaže Milohanović.

Umažani i Porečani opet u Livigno

- Što se tiče škole skijanja, ove godine naši učitelji iz Ski Kluba Pula 2011., prema trenutnim prijavama radit će u 10-ak grupa, od strogih početnika sve do onih naprednih. Ove zime u školu skijanja očekujemo da će biti stotinjak osoba, djece i odraslih. Ove godine za učenike osnovnih i srednjih škola u tom terminu bit će organiziran ski kamp za mlade. U našoj organizaciji još 100-njak skijaša u navedenom terminu boravit će na Piancavallu, Zoncolanu i Andalu. Plaćanje svih skijaških aranžmana moguće je do 12 mjesečnih rata. Na Zoncolanu imamo za sada grupu od oko 80 skijaša i stoga ćemo i ondje organizirati školu skijanja u suradnji naše agencije i Ski kluba Arena, kaže Milohanović.

Umaški skijaši na skijanje već tradicionalno odlaze u organizaciji Ski kluba Umag i agencije TourISTRA. Ove godine organiziraju skijanje u dvije destinacije s organiziranom školom skijanja i snowboarda u razdoblju od 6 do 13. siječnja i to u mjestu Livigno i u Passo del Tonale.

- U Livignu imamo ukupno oko 450 gostiju koji borave uglavnom u apartmanima i 20 posto u hotelima s tri i četiri zvjezdice. Prosječna cijena smještaja u apartmanima iznosi 4.370 kuna za četveročlanu obitelj te 2.970 kuna po osobi u hotelu na bazi polupansiona. Cijena sedmodnevne skijaške karte iznosi 210 eura za odrasle i 125 eura za djecu od 7 do 16 godina. Najam skijaške opreme za sedam dana se kreće u rasponu između 65 i 115 eura, dok škola skijanja u organizaciji Ski kluba Umag iznosi 150 eura, kaže Andrej Hobel iz agencije TourISTRA.

Profesionalno vođena škola skijanja u organizaciji Ski Kluba Umag traje šest dana po tri sata dnevno s posebnim naglaskom na rad s predškolskom djecom i odraslim početnicima. Zadnji dan je organizirano natjecanje za sve polaznike škole skijanja uz dodjelu medalja i diploma o pohađanju škole skijanja.

Kranjska Gora i Krvavec

- U Passo del Tonale imamo ukupno 280 gostiju. Prosječna cijena smještaja iznosi u apartmanima 3.950 kuna za četveročlanu obitelj te 2.150 kuna po osobi u hotelu na bazi polupansiona. Cijena sedmodnevne skijaške karte iznosi 180 za odrasle i 115 eura za djecu od sedam do 16 godina. Najam skijaške opreme za sedam dana iznosi do 85 eura, kaže Hobel.

Skijaški klub Istra iz Pule svoje članove vodi u Kranjsku Goru i na Krvavec u Sloveniju. Ondje su cijene nešto niše od onih u Italiji pa se za ta odredišta opredjeljuju obitelji s djecom.

- Imat ćemo jednu grupu u Passo del Tonale i drugu u Val Gardeni. Na Kronplatz odlazi dio naših članova, no oni će biti dio grupe Ski kluba Dolomiti iz Medulina. Ovo siječanjsko skijanje je u stvari početak obiteljskog skijanja za naš klub jer planiramo još nekoliko vikend skijanja tijekom siječnja i veljače. Konac ove sezone će svakako biti utrke Kupa Istre u veleslalomu koje će se održavati u veljači, a vrhunac Kupa je 8. ožujka na Krvavcu gdje će se vozit finale Kupa Istre u veleslalomu uz Istarsku feštu i koncert grupe The Nght Epress, rekla je Maja Špadina iz Skijaškog kluba Istra. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter