NAJNOVIJE


RAZNOLIKI PROGRAM U POVODU OBILJEŽAVANJA "DANA KRAVATE"

Hrvatski ures na košulji svijeta


U cijelom se svijetu danas obilježavao Dan kravate, a zanimljiv program održao se i u nekoliko pulskih škola. Svečani program započeo je u Gimnaziji gdje je priređena učenička "modna revija"- svojevrsni performans u kojem su učenici Ic i 4d razreda predstavili na koje se sve načine veže i može nositi kravata, leptir kravata te kako se može vezivati marama na način da ona postane haljina, bolero ili pak ukras u kosi.

Modna revija u Gimnaziji

Kako je u uvodu kazala prof. savjetnica Elizabeta Pavlović, koja je zajedno s profesoricom Tanjom Černekom osmislila program, kravata je dio svjetske kulturne baštine, a ona danas znači ponos te donosi radost druženja. Kravata je, prenijela je riječi pjesnika Danijela Načinovića "Hrvatski ures na košulji svijeta". Učenike je pozdravila i ravnateljica Branka Piton, čestitavši im na hrabrosti da "prođu crvenim tepihom" dok je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek kazao da je izuzetno ponosan što Pula već godinama obilježava ovaj dan te učenicima poželio da i oni jednoga dana "ponosno nose kravatu". Sve u svemu, kravata je i jučer pokazala da "vezuje" ljude te potiče na druženje, smijeh i kreativnost.

Nakon modne revije gimnazijalci su otišli zavezati kravatu na spomenik Jamesu Joyceu, a program se nastavio u Parku Petra Krešimira IV gdje su predstavnici ustanove Academia Cravatica, gradskih vlasti te srednje Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna kravatu simbolično zavezali i na bistu Matka Laginje, u čemu im je pomogao gradonačelnik Cvek. Učenici pojedinih škola svezali su jučer kravatu i na bisti Nikole Tesle.

Dino Bedrina iz Academie Cravatice učenike je podsjetio na spektakularno vezivanje najveće kravate oko Arene 2003. godine od kada se obilježava Dan kravate te da je ona globalno prepoznata kao simbol elegancije i poslovnosti koji je potekao upravo iz Hrvatske. "U tijeku je procedura za proglašenje Europskog dana kravate, no i bez toga kravata je simbol koji je prepoznat diljem svijeta", kazao je Bedrina.

Kravate na spomenicima

Profesorica Željka Kondić Dabo, knjižničarka u ŠTUT-u, kazala je da su učenici u njihovoj školi povezali dva simbola, lipu prema kojoj je škola dobila ime te kravatu. Tako su na pročelju škole izvjesili uz zastave veliku kravatu ukrašenu listovima lipe, a kravatu su zavezali i oko lipe u parku.

- Učenike su najviše privukle zanimljivosti o kravati, poput romantične priče o prvom vezivanju kravate, prikazivanje poznatih ličnosti kojima je dio imidža bila upravo kravata. Održane su prezentacije o značaju kravate te jedinstvenoj umjetničkoj instalaciji "Kravata oko Arene", a učenika su se najviše dojmili podaci iz Guinessove knjige rekorda vezani uz pulsku kravatu, kazala je Kondić Dabo.

Kravata na drugi način

Profesorica Dejana Bogosavljević, voditeljica Tehničkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, prikazala je školski projekt "Kravata na drugi način" s naglaskom na kravatu kao dio ženske modne kolekcije, a koje su osmislili učenici Tekstilnog odjela. Ta je kravata meka, ležernija, izlazi iz okvira formalnog odijevanja. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter