NAJNOVIJE

UOČI POČETKA EUROPSKOG RUKOMETNOG PRVENSTVA POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE

Poseban režim ponašanja i prometovanja oko dvorane Žatika

Policija poziva posjetitelje da navijaju fer i korektno (M. MIJOŠEK)

Danas u dvorani Žatika u Poreču započinje natjecanje u skupini B Europskog prvenstva u rukometu, a s obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim propisima kako bi ovo rukometno natjecanje proteklo u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Protupravna ponašanja

U smislu Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, odnosno bolje rečeno, nije dopušteno posjedovanje ili konzumiranje alkoholnih pića i drugih pića koje sadrže više od 6 posto alkohola, droga te posjedovanje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda ili za ostvarivanje nereda i nasilja. Također nije dozvoljen pokušaj unošenja ili unošenje u sportski objekt alkoholnih pića, droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su prema prosudbi redara pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja. Nadalje, ne smije se ući, doći ili boraviti na prostoru sportskog objekta u alkoholiziranom stanju iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. Policija neće dozvoliti maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta, pokušaj unošenja, unošenje i isticanje transparenata, zastave ili druge stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti. Zabranjeno je bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor, pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, paljenje ili uništavanje na drugi način navijačkih rekvizita i drugih predmeta. Kažnjavat će se pokušaj nedopuštenog ulaska ili nedopušten ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor ili prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u nogometnoj utakmici, boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Javno snimanje

Policija obavještava da će, sukladno svojim ovlastima, obavljati audio i video snimanje i fotografiranje svih rukometnih utakmica. Mole se građani Poreča da zbog očekivanog dolaska većeg broja posjetitelja i navijača, do dvorane Žatika dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta. Policija upozorava sve posjetitelje da ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do gužvi i zastoja prometa. Ujedno upozoravamo da će vozači nepropisno parkiranih vozila biti sankcionirani, a vozila premještena vozilom specijalne namjene, popularnim paukom. U vrijeme prije, tijekom i po završetku utakmice, državna cesta D75, od Vukovarske ulice do Ulice Karla Huguesa u Poreču (dio prometnice između dvorane Žatika i stadiona NK Jadran Poreč) bit će zatvorena za promet za sva vozila kako bi svi posjetitelji mogli pješice sigurno i na vrijeme doći do dvorane i nakon utakmice sigurno otići kućama.

Mole se svi posjetitelji utakmica da se pridržavaju uputa službi osiguranja i svih drugih službenih osoba organizatora. Policija poziva sve posjetitelje i navijače da se za vrijeme odigravanja utakmica i nakon utakmica ponašaju civilizirano, da navijaju fer i korektno kako bi ovo rukometno natjecanje koje se održava u Poreču prošlo u primjerenom ozračju vrhunskog sportskog događaja. (C. B. GALIĆ)