NAJNOVIJE


HRVATSKA ZAKLADA ZA ZNANOST ODOBRILA TRI MILIJUNA KUNA ZA PROJEKT ARCHEOCULTOUR

Arheološki krajolik Vrsara kao adut razvoja kulturnog turizma


Projekt punog naziva Analiza arheološkog krajolika u kontekstu održivog razvoja kulturnog turizma Općine Vrsar, pod akronimom ArcheoCulTour, koji je prijavljen na natječaj Partnerstvo u istraživanjima Hrvatske zaklade za znanost odobren je koncem prošle godine.

Odobren mu je maksimalno mogući iznos od tri milijuna kuna čime je prepoznata važnost projekta za znanstvenu valorizaciju arheološke kulturne baštine na području Općine Vrsar i njen potencijal za razvoj kulturnog turizma. Sve je okrunjeno potpisivanjem ugovora o sufinanciranju između voditelja projekta Roberta Matijašića, načelnika Općine Vrsar Ivana Geromette, predsjednika uprave Maistre Rovinj Tomislava Popovića, direktorice TZO Vrsar Natalije Vugrinec, rektora Sveučilišta Jurja Dobrile Pula Alfija Barbierija te predsjednika upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost Darija Vretenara. Projekt će se provoditi u naredne tri godine počevši od jučer, pa do 14. siječnja 2021. godine. Od ukupnog iznosa Hrvatska zaklada je osigurala 1,5 milijun kuna, a partneri projekta Općina Vrsar 750.000 kuna, TZO Vrsar 540.000 kuna a Maistra 210.000 kuna.

Najvažniji ciljevi projekta su identifikacija arheoloških lokaliteta i utvrđivanje stanja arheološke baštine na području cijele općine pri čemu se očekuje otkrivanje do sada nepoznatih nalazišta, te učinkovita valorizacija kulturne baštine u funkciji gospodarskog razvoja i turističke prezentacije. Voditelj projekta Robert Matijašić okupio je na projektu brojne suradnike i pravne osobe o čemu će biti više govora na prezentaciji. (S. BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter