NAJNOVIJE


POČINJE OPSKRBA STANOVNIKA OPĆINE MEDULIN ČIPIRANIM POSUDAMA ZA OTPAD

Do konca veljače Medulincima tisuću kanti


Kao što je i najavljivano, proteklog tjedna komunalci iz tvrtke Med eko servis počeli su dijeliti kante za komunalni i selektirani otpad u Medulinu. Kompleti se sastoje od čipirane zelene kante za komunalni otpad zapremine od 120 litara, plave kante jednake zapremnine za papir, kao i godišnje zalihe vreća za staklo, plastiku i metal, potvrdio nam je Enco Crnobori, član Uprave Med eko servisa. Medulin je tako došao na red nakon što su u prethodnom razdoblju i druga naselja opskrbljena kantama, u skladu s novim Zakonom o gospodarenju otpadom.  

- Očekuje se da će se do konca veljače podijeliti oko tisuću kompleta stalnim stanovnicima naselja Medulin. Stanovnici koje prilikom podjele po kućama ne zateknemo na adresi, kao i korisnici koji povremeno borave u naselju, mogu podići svoje komplete u Vatrogasnom domu Medulin, počevši od 1. veljače. Kompleti posuda će se dijeliti kontinuirano dok god postoji potreba, tako da nema bojazni da će netko biti izostavljen, napominje Crnobori.

Podsjeća da su sva ostala naselja na području općine uključena u sustav odvoza od vrata do vrata, no Medulin je zbog svoje veličine posljednje naselje koje se uključuje u sustav.

Na najvažnije pitanje, ono o cijeni odvoza otpada, čije se drastično povećanje najavljivalo s početkom ove godine, Crnobori odgovara da se još uvijek sastavlja konačan tekst ugovora koji će Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun sklopiti s komunalnim društvima. Njime će se definirati cijena i uvjeti prihvata otpada za zbrinjavanje. Taj će ugovor bitno utjecati na cijenu usluge koju će krajnji korisnici plaćati svojim komunalnim društvima, veli Crnobori i dodaje da će tek nakon potpisivanja biti moguće formirati cijenu. Napominje da ŽCGO, usprkos najavama, još nije proradio, pa se otpad do daljnjeg odvozi na staro odlagalište u vlasništvu pulske Herculanee.

Besplatno odlaganje na Kamiku

U zimskom režimu, od 15. rujna do 14. lipnja, otpad se odvozi jednom tjedno, papir i plastika dvaput mjesečno, a staklo i metal jednom mjesečno. Do donošenja novog cjenika mještani mogu krupni otpad donijeti osobno u sabirnu stanicu Med eko servisa na Kamiku bez naknade, ili pak naručiti spremnik od pet kubika po cijeni od 500 kuna. U tu su cijenu uključeni dovoz i odvoz spremnika, te deponiranje otpada. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter