NAJNOVIJE


NOĆ MUZEJA 2018. ODRŽAT ĆE SE 26. SIJEČNJA

Važno je sudjelovati - muzeji i sport


Noć muzeja 2018. održat će se posljednjeg petka u mjesecu, 26. siječnja. Tema ovogodišnje Noći muzeja je "Važno je sudjelovati - muzeji i sport", a organizator je Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama.

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, kao i na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.

- Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj. Poticaj za temu Noć i muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače 2018., vele autorice stručne koncepcije Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter