NAJNOVIJE


AGROTURIZAM GIOVANNA ALLEGRA U ŠUMBERU: DANI OTVORENIH VRATA AGROTURIZAMA ISTRE

Specijaliteti domaće i tradicijske kuhinje po promotivnim cijenama


Prigodnom svečanošću u subotu su u agroturizmu Giovanna Allegra, obitelji Mekiš u Šumberu otvoreni Dani otvorenih vrata agroturizama Istre, gastro-manifestacija tijekom koje će 14 agroturizama širom Istre svake subote i nedjelje tijekom mjeseca studenog nuditi specijalitete domaće i tradicijske kuhinje po promotivnim cijenama.

Cijena menija koji sadrži aperitiv, predjelo, glavno jelo, desert i kavu je 95 kuna, a kako je na otvaranju rekao Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, organizatora manifestacije, do korekcije cijena, u odnosu na prethodne godine, došlo je zbog povećanja PDV-a. Prema najavama, na ovogodišnjim Danima otvorenih vrata agroturizama Istre očekuje se oko pet tisuća posjetitelja, najviše iz Istre i Primorsko-goranske županije, ali ima ih i iz primorskog dijela Slovenije te Trsta i njegove okolice.

- Pored gastronomskog užitka, ovom se manifestacijom povezujemo s tradicijom. Nudeći tradicionalna istarska jela na moderniji način štitimo naše autohtone istarske pasmine poput boškarina i tovara koje na ovaj način promovirano, ali i potičemo njihov uzgoj, istaknuo je Merlić.

Poticanje lokalne proizvodnje

Enriko Černeka iz Obrtničke komore Istarske županije dodao je da je ovo dobar model i primjer kroz koji se domaća proizvodnja može plasirati kroz turizam, naglasivši da se na ovakav način čuva tradicija, ali i potiče lokalna proizvodnja zastupljena na jelovnicima agroturizama. Načelnik općine Sveta Nedelja Gianvlado Klarić istaknuo je da je obitelj Mekiš začetnik agroturizma na ovom području, a Liljana Mekiš bila je predsjednik udruge iznajmljivača koja je ove godine prerasla u Turističku zajednicu Općine Sveta Nedelja. Zahvaljujući ovakvim objektima, turizam na području Svete Nedelje bilježi velike pomake, najveće u Županiji koji na godišnjoj razini bilježe pomake od 15 do 20 posto.

- Pred dvije godine, 2015. imali smo 1.007 kreveta, a ove godine imamo 1.200 kreveta, a broj noćenja je u istom razdoblju povećan sa 68 tisuća, na više od 90 tisuća koliko je ostvareno ove godine. To je pokazatelj da smo na pravom putu i da su obitelji poput ove prepoznale prednosti ovog podeblja i mogućnost njegove turističke valorizacije, rekao je Klarić. Osim što se na ovaj način čuvaju tradicijske vrijednosti, bez ovakvih i sličnih turističkih objekata ovaj bi kraj bio bez stanovnika, dodao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Avangardna strategija

- Danas, kad se veliki dio Hrvatske suočava s iseljavanjem stanovnika, ovo predstavlja pravi put da ljudi ostanu u zavičaju, rekao je Glavičić, dodajući da agroturizam spaja gospodarstvo i život na selu uz poštivanje svih vrijednosti krajolika. Jasna Jaklin Majetić iz HGK Županijske komore Pula podsjetila je na početke agroturizma prije 20 godina, kad je županijska Turistička zajednica zacrtala razvoj unutrašnjosti Istre kroz razvoj ruralnog turizma. Bila je to, kaže, avangardna strategija razvoja turizma. Mnogi su sa strahom ulazili u takve projekte koji danas ostvaruju odlične rezultate.

- Istra je već prepoznata kao najbolja turistička regija, ali njoj ne treba turizam samo tijekom ljeta, već kroz cijelu godine, a ovakvi objekti upravo to i omogućuju, poručila je Jaklin Majetić.

Dobrodošlicu uz punu trpezu delicija uzvanicima i gostima zaželjela je domaćica, vlasnica agroturizmu Giovanna Allegra, Liljana Mekiš. Njihov agroturizam pored ugodnog ambijenta nudi mogućnost smještaja 17 osoba u sobama uređenim u rustikalnom stilu, a gostima se nude kvalitetna jela, spravljena od domaćih namirnica. Obitelj Mekiš proizvodi pršut, kobasice i pancetu, zatim tri vrste likera, a bave se povrtlarstvom i voćarstvom.

Trčanje, pješačenje i - teran

- Planiramo zasaditi smokve, za marmeladu, ali i drugo voće koje ćemo nuditi gostima i tržištu. Našim gostima na raspolaganu je pješačka staza, za trčanje i pješačenje, kaže Ljiljana Mekiš, dodajući da područjem Šumbera, Kršana i Nedešćine ima više pješačkih staza, ali i malih pristupačnih spilja. Dolci, kaže, posebno zanimaju gosta, ali i ovdašnji teran koji je poseban, tu je boksitno tlo, bogato mineralima koji vinu daju specifičan ukus. Teran iz Šumbera odlično godi uz mesna jela pripremljena na način Ljiljane Mekiš, kojoj u vođenju agroturizma pomažu suprug Bernard, kći Rebeka i sin Mateo. Prije nego su uzvanici i gosti prionuli specijalitetima agroturizma Giovanna Allegra, zabavili su ih folkloraši iz Pazina, a saborski zastupnik Tulio Demetlika sa Serđom Valićem, voditeljem programa zapjevao je "Pjesmu o Istri".

Spoj tradicije i inovacije

Ljiljana Mekiš u svojim jelima na zanimljiv način spaja tradiciju i inovaciju, a kao prvo jelo na ovogodišnjim danima agroturizma nudi juhu od boškarina s gljivama, zatim slijedi pečeni but od boškarina uz aromatiziranu zapečenu palentu te salatu od radiča, a desert je zanimljiv kombinirani štrudel s jabukama, grojzem i cukom, te preljevom od terana. Usto, agroturizam Giovanna Allegra kao popratni program manifestacije nudi degustaciju sira sirane Zlata iz Čepić Polja i vina Fuhtar iz Nedešćine.

Svake nedjelje u 13 i 16

Nakon svečanog otvaranja u Šumberu, svake nedjelje u studenom u 13 i 16 sati svoja vrata otvaraju agroturizmi: Cerovac u selu Eržišće u općini Sveta Nedjelja; Dol u Gologoričkom Dolu; Dušani u istoimenom selu kraj Pazina; Matošević u selu Kloštar nedaleko Sv. Lovreča; Montižel u Završju; Ograde u Katunu Lindarskom; Ondina u Bričancima kod Savičente; Pineta u Sv. Martinu kod Nedešćine; SIA u Guranu kod Vodnjana; Stara štala u Sandaljima kod Boruta; Štefanić u istoimenom selu ispod Kaldira na Motovunštini; Botra Marija u Svetom Petru u Šumi; a po prvi put se Giovanna Allegra uključio i agroturizam Remedy u selu Radoši, nedaleko Žbandaja. (Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter