NAJNOVIJE


CRVENI KRIŽ BUJŠTINE PODIJELIO POSLJEDNJE PAKETE POMOĆI IZ PROGRAMA FAED

Pakete hrane i higijene dobilo 297 obitelji s područja Bujštine


Gradsko društvo Crvenog križa Buje podijelilo je posljednje ovogodišnje pakete pomoći socijalno ugroženim obiteljima iz programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Crveni križ Bujštine jedini je u Istri uključen u taj projekt kojega vodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a kao partner splitskog Crvenog križa koji provodi projekt "Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje".

Osnovni cilj projekta je doprinijeti ublažavanju siromaštva najranjivijih skupina u društvu podjelom humanitarnih paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda. Podjela paketa hrane i higijene vrši se prema utvrđenim kriterijima za cijelu Hrvatsku, uglavnom za samce ili kućanstva koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, samohrani roditelji s niskim primanjima, obitelji s troje i više djece i nižim primanjima i slično. Kriteriji su definirani, unatoč što su pomoć prisiljeni tražiti i drugi.

Samohrane majke traže pomoć

- Ovim je programom na području Bujštine obuhvaćeno 297 obitelji. Ovo je zadnja podjela iz programa FEAD za ovu godinu, a na području Umaga, Buja i Novigrada u ovoj godini smo podijelili više od 3.200 paketa, po utvrđenim kriterijima. Oko tisuću paketa je bilo s higijenskim potrepštinama, ostalo je bila hrana. Imali smo četiri podjele hrani i tri podjele higijene. Dijelili smo u Umagu, Novigradu i Bujama, s tim da u Buje dolaze i korisnici s područja Grožnjana i Oprtlja, tako da smo obuhvatili cijelu Bujštinu, kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vesna Kovačević.

Korisnici te pomoći dolaze po pozivu, a u one obitelji iz kojih nitko ne može doći, paketi pomoći odvoze im aktivisti Crvene križa.

U Crveni križ dolaze stalno novi socijalno ugroženi građani, samohrane majke, traže pomoć.

- Potrebe su zaista velike, zaista ima teških socijalnih slučajeva, niz obitelji živi u doista teškim uvjetima s vrlo skromnim sredstvima. Nama se stalno javljaju novi, ali iz ovog programa sada imamo ograničen broj paketa koje dijelimo, vidjet ćemo hoćemo li dobiti više iduće godine, tražili smo. Nove ne možemo ovdje uvrstiti, ali imamo pakete iz programa solidarnosti, od prikupljenih novaca u akcijama, tako da im dajemo pakete u određenim rokovima, imamo svoju košaricu za dobrovoljne priloge u artiklima u Kauflandu pod nazivom "Vaš dar za pravu stvar" i do sada smo podijelili 60 interventnih obiteljskih paketa koje dajemo po članu obitelji, dodaje Vesna Kovačević dodajući da su puno napravili što su se prijavili Ministarstvu poljoprivrede i uključili se u njihov registar društava kojima se dostavlja hrana kojoj uskoro ističe rok upotrebe. Crveni križ Bujštine je sklopio ugovor s Dukatom i svaki tjedan stižu mliječni proizvodi.

Dukatovi proizvodi pred istekom roka

- Do sada smo podijelili 15.800 komada raznih mliječnih namaza, jogurta, sira i sličnih proizvoda. To su brze podjele, naši korisnici to znaju i dolaze petkom po takve proizvode. Da smo to plaćali morali bi potrošiti 55.000 kuna. Smatrali smo da je korisno prijaviti se u registar, uspjeli smo u tome, ljudi su zadovoljni. Jest da nam je problem skladišni prostor, te pakete moramo dijeliti odmah, jer nemamo sve uvjete za čuvanje hrane. U nekim projektima nas koči statistika, odnosno indeks razvijenosti ovog područja, pa ne možemo sudjelovati u nekim projektima, ali smo se prijavili u one gdje se taj podatak ne traži. Ima oko toga posla, pisanja, prikupljanja dokumentacije, ali smatramo da je to vrlo važno i nekako uspijevamo za sada. Uz sve to, za Božić ćemo pripremiti pakete za naše stalne korisnike i one obitelji koje nisu uključene u te projekte, dodaje Vesna Kovačević.

(Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter