NAJNOVIJE


U ISTRI PRIJAVLJENO TEK STOTINJAK OBOLJELIH

Cjepivo protiv gripe nema dominantni soj B virusa

(Hina)

U Istarskoj županiji je do sada prijavljeno 105 osoba oboljelih od gripe, iako se zna da je stvaran broj oboljelih uvijek puno veći od broja prijava koje ispunjavaju liječnici. Smrtnih slučajeva, srećom, nema. Početkom ove godine, dakle u prvom tjednu prijavljeno je 96 osoba s kliničkom slikom gripe, dok je u posljednjem tjednu prošle godine stiglo samo sedam prijava. Među oboljelima najviše ih je u radno aktivnim godinama - 63 osobe u dobnoj skupini 30-64 godine, 20 je mlađih, od 7 do 19 godina, dok ih desetero ima između 20 i 29 godina, osmero je starije od 65, a među oboljelima od gripe je i četvero djece do 7. godine života. Najviše prijava stiglo je iz Labina, Pule i Rovinja, a najmanje iz Buzeta.

U pulskoj bolnici 13 gripoznih

- U Općoj bolnici u Puli u ovosezonskoj gripi hospitalizirano je do sada 13 osoba s kliničkom slikom gripe, a kod dvije osobe je i laboratorijski potvrđen virus gripe i to gripe A i gripe B. I dalje dominira u čitavoj zemlji, u čak 80 posto slučajeva virus gripe B i to isključivo linija Yamagata, dok Victoria nije zabilježena. Kod virusa gripe A, koji je zastupljen u 20 posto oboljelih, prevladava A/H3N2 u odnosu na AH1N1, tzv. svinjsku gripu. To je zanimljivo s obzirom da se virusi gripe B u većem postotku pojavljuju približavanjem kraja sezone gripe te uzrokuju blaže simptome. Međutim, u ovosezonskoj gripi to nije tako jer je virus B gripe po simptomima vrlo sličan virusu gripe A, a i dominira već od samog početka sezone, kaže Branka Sep-Ševerdija, voditeljica Odjela za operativnu epidemiologiju u istarskom Zavodu za javno zdravstvo.

Ove godine dominantne linije gripe B Yamagata nema u trovalentnom cjepivu, koje je Zavod treću godinu zaredom nabavio za besplatno cijepljenje rizičnih skupina građana, djece, starijih, kroničnih bolesnika i zdravstvenih djelatnika. Trovalentno cjepivo sadrži oba A soja te B Victoriju koja ove godine nije zabilježena. Četverovalentnog cjepiva s oba A i oba B soja virusa gripe već neko vrijeme nema ni u ljekarnama, gdje se prodavalo po nemalih stotinjak kuna. Za nagodinu bi takvo cjepivo mogao nabaviti i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, za besplatno cijepljenje rizičnih skupina, budući da im s ovom sezonom gripe istječe trogodišnji ugovor s dobavljačem trovalentnog cjepiva koje je, dodajmo, puno jeftinije - 20-ak kuna doza.

Četverovalentno cjepivo preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija pa se interventno, mimo spomenutih ugovornih obveza HZJZ-a, trebalo nabaviti barem za najugroženije skupine kao što su korisnici domova za starije te onkološki i transplantirani pacijenti. Ističe to zadnjih dana u medijima dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu pri HZJZ-u. Virus gripe stalno se mijenja i nikad cjepivo nije idealno, ali četverovalentno se, izgleda, više neće moći izbjeći. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU