NAJNOVIJE


PEROJ: OZAKONJENA KUĆA KOJE NEMA

Vikendica uz more legalizirana pa potom izgrađena


"Došli smo za Uskrs na našu parcelu u Fine (područje između Peroja i Barbarige, op.n.) i vidjeli da je na susjednoj parceli u kratkom roku podignuta kuća, vrlo blizu mora", ispričala nam je anonimna čitateljica i to potkrijepila fotografijama tek ozidane prizemnice na zemljištu od 500-tinjak kvadrata u vlasništvu hrvatskog državljanina, i to na nekih 20-ak metara od plaže.

- Gradilo se dosta u ovom kraju od prošlog ljeta, a sada nas je za Uskrs "dočekala" i ova kuća uz more. To je strašno što se radi na našoj obali, rekla je čitateljica.

No, najstrašnije u svemu je činjenica da je taj objekt uz obalu katastarske općine Peroj legaliziran još koncem prošle godine! Kako je to moguće, ako čitateljica tvrdi da je objekt tek ozidan?

Moguća podvala

Vrlo jednostavno, što ukazuje na apsurde Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iz kolovoza 2012., kolokvijalno zvanim Zakon o legalizaciji. Dakle, ne samo da se zbog legalizacije krivotvore rješenja, o čemu smo nedavno pisali, već investitori mogu i na sasvim zakonit način podvaliti zahtjev za legalizaciju praktički nepostojećeg objekta.

Naime, temelj legalizacije je ortofoto snimak iz lipnja 2011. godine, i sve što na nejasnoj fotografiji iz zraka podsjeća na tlocrt kuće ide u prilog investitorima. I istina je da se na snimci ove parcele u Fine vidi neki objekt, ali je i lako prihvatiti da to nije onaj koji se sada nalazi tamo.

Presudno u legalizaciji objekta blizu mora bilo je Uvjerenje središnjeg ureda Državne geodetske uprave iz 19. listopada 2017. u kojem piše da je zgrada "vidljiva na digitalnoj ortofoto karti". Zanimljivo je pak da je dokument, kojeg je potpisao Antonio Šustić, načelnik Sektora za katastar nekretnina, i zahvaljujući kojem je gradnja ozakonjena, u Vodnjan stigao jer u njegovom Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove nisu bili uvjereni da za tu parcelu treba provesti legalizaciju. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter