NAJNOVIJE


SABOR ČAKAVSKOG PJESNIŠTVA U ŽMINJU

Zlatno pero Vereni Krastić iz Buja


Zlatnim perom 48. Sabora čakavskog pjesništva održanog u subotu u Žminju u organizaciji žminjske Katedre Čakavskog sabora i Općine Žminj proglašena je sedmašica Verena Krastić iz bujske osnovne škole čiju je pjesmu "Prvo i sad" stručno povjerenstvo proglasilo najboljom.

Posebno su pohvaljeni četvrtaš Kevin Šegon iz OŠ Čepić s pjesmom "Beseda", te petašica Mia Burić iz OŠ Kostrena s pjesmom "Boće". U kategoriji nižih razreda osnovne škole prva tri mjesta su zauzeli trećaš Emanuel Maršanić iz OŠ Čavle s pjesmom "Moje ruke", prvašica Leonarda Čekić iz OŠ Žminj s pjesmom "Žminj", te trećašica Karla Roce iz područne škole Sutivanac pri OŠ Žminj s pjesmom "Moje selo". U kategoriji viših razreda osnovne škole prva tri mjesta su zauzeli petašica Lucija Guštin iz OŠ Žminj s pjesmom "Puot", sedmašica Nika Bančić iz područne škole Sveti Petar u Šumi pri OŠ Pazin s pjesmom "Prva i zadnja", te petašica Zara Učkar iz OŠ Barban s pjesmom "Žveljarin". U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta su zauzeli četvrtašica Dheeba Kožljan iz Pazinskog kolegija s pjesmom "Svića" (posebna pohvala), prvašica Vanessa Buždon iz Pazinskog kolegija s pjesmom "Črni snig", te četvrtašica Debora Vesnaver iz bujske SŠ "Vladimir Gortan" s pjesmom "Unaj". U kategoriji recitatora najbolji su bili četvrtašica Sara Cvijanović iz područne škole Trviž pri OŠ Pazin, osmašica Agata Dajčić iz područne škole Sveti Petar u Šumi pri OŠ Pazin, te drugašica Nea Superina iz OŠ Turnić u Rijeci. Tom je prilikom predstavljena pjesnička zbirka "Kako ča zvoni va Žminje 2017.".

Kraćom su se predstavom "Napopriko po Savičenti" u mjesnoj kinodvorani predstavili učenici Osnovne škole Svetvinčenat pod vodstvom Mirjane Doblanović Pekica, održana je dječja dramska radionica pod vodstvom Roberte Rudele, druženje s piscem Mladenom Kušecom, te predavanje Dinke Juričić "Medijsko ovčarstvo - između clickbaitova, spinova i prikrivenih reklama". Događaj je završen književnim druženjem, nastupom sopaca s Krka i klape Kostrena te kulturno-umjetničkim programom "Štuorice od polnoći" Aleksandra Bančića. (A. DAGOSTIN)